lørdag den 8. marts 2014

Selleri-wrap med restefyld...

I dag havde jeg lidt tømmermænd og opgav derfor (igen) at faste på 0 kcal. Havde også nogle lækre rester jeg gerne ville ha' brugt og jeg kom på at komme dem i en wrap i bedste Stop Spild Af Mad stil.

Det blev et herremåltid på ca 500 kcal i alt. Og jeg kunne kun spise halvdelen.

Jeg havde dog ingen kål, så jeg forsøgte mig med knoldselleri. 

Som med mine wraps af kål er der kun 4 ingredienser: selleri, æg, loppefrøskaller (HUSK) og urtesalt.

Sellerien blev kørt på en minihakker *wroom wroom* og blandet med salt, æg og loppefrøskaller. 'Dejen' fik lov til at stå og trække i ca 10 minutter inden den blev smurt ud på en silikonemåtte og rettet til med en dejskraber til en firkant. Bruger man bagepapir kan det være nødvendigt at spraye med en smule fedtstof. Wrappen blev bagt ved 160°C varmluft i 13 minutter, vendt og bagt yderlige 3 minutter.

Mens den bagte wrap kølede af fandt jeg mine rester frem til at lave fyld af.

I går havde jeg en flok veninder til middag og havde bla trakteret med forskellige salater og helstegt kalvemørbrad. Der var endeskiverne af kødet tilbage og lidt salat. Salaten bestod af ovnbagt selleri og gulerod, vendt med rucola, balsamico-glaze, nigellafrø og soyaristede græskarkerner. Jeg fiskede sellerien fra og blendede den sammen med en smule vand. 

Den blendede selleri blev smurt ud på den afkølede wrap og resten af salaten fordelt ud over.

Jeg fiskede lidt cherrytomater og gul peber op af resterne af en anden salat og kom på også. Kødet blev skåret i tynde skiver og lagt over - og så var wrappen klar til at rulle sammen.

Fantastisk tekstur og meget fleksibel wrap. Sikke en moppedreng.

Jeg måtte give op halvvejs. Det var simpelthen for stort et måltid. Så resten bliver til frokost i morgen. Er man ikke så meget til den lidt 'pruttede' smag som wraps af kål kan ha', kan jeg varmt anbefale selleri. Smagen er meget mere neutral.

Kcal-regnskab:

160 g knoldselleri =56
60 g æg = 86
4 g ( 1 spsk) loppefrøskaller = 2

I alt: 144 kcal - "Gratis": urtesalt.

Fyld:

150 g kalvemørbrad = 213 
200 g blandet salat = ?

Så hele måltidet indeholdt nok sådan ca 500 kcal - og jeg spiste så kun halvdelen.

torsdag den 6. marts 2014

Ovndampet skærising på grøntsagsbund...

Fastedag = fiskedag - i hvert fald i dag hvor der kom kasser fra Skagenfood. I fiskekassen var der bla skindfri fileter af skærising, så dem besluttede jeg mig at lave et herligt måltid ud af. Og som sagt, så gjort:

Det blev en kæmpe portion, mere end på billedet. Og hele herligheden indeholdt 479 kcal.

Grøntsagerne først. De skal nemlig tilberedes mens fisken er i ovnen. Det blev 'alt godt fra grøntkassen': peberfrugter, tomater, rødløg, hvidløg, bønner og squash.

Alle grøntsagerne, på nær squashen, blev snittet fint.

Squashen fik en tur igennem spiralmaskinen på den store klinge, så den blev til grove 'nudler'. Ovnen blev tændt på 200°C - og så gik jeg i gang med fisken.

5 fine fileter blev taget fra. Jeg fandt lidt kapers frem og rev skallen af en halv lille citron.

Fileterne blev lagt med skindsiden op - og drysset med urtesalt, friskkværnet sort peber og en smule tørret timian.

Kapers og citronskal blev hakket sammen og fordelt på de tykke ender. Fisken blev nu rullet fra hoved mod hale.

De fine små ruller blev lagt i et ildfast fad.

Jeg stak små halve skiver citron ned på alle sider og dækkede fadet med folie. Fisken fik lov til at bage i 20 minutter. I mellemtiden lavede jeg grøntsagerne. Løg og hvidløg blev sauteret i olivenolie til de var klare. Bønner, peberfrugt, tomater + 1 dl vand kom ved. Det fik lov til at simre til vandet var næsten kogt væk og blev derefter smagt til med urtesalt, peber og en smule æblecidereddike. Lige før fisken var færdig kom squashen i og fik lov til lige at falde sammen.

Fisken er færdig når den fjedret let når man trykker på toppen. Det er en fantastisk måde at lave fisk på. 

Squashen blev fisket op og lagt i bunden af en dyb tallerken og en del af 'saucen' ovenpå. 4 fiskeruller + citron - og så var der mad. Er drys krydderurter ville ha' været på sin plads, men det havde jeg ikke. Sikke en portion - jeg måtte dele godt ud af fisken til en lækkersulten kat for at komme igennem.

Og der er rester til i morgen. Nok sådan ca 70-80 kcal jeg ikke fik spist. 

Kcal-regnskab:

290 g skærising = 238
15 g kapers = 7
 50 g rødløg = 23
5 g hvidløg = 850 g grønne bønner = 18
70 g rød peber = 21
45 g gul peber = 14
200 g tomat = 52
5 g olivenolie = 53
250 g squash = 45

I alt: 479 kcal - "Gratis": timian, citronskal, vand, urtesalt, sort peber og æblecidereddike.

tirsdag den 4. marts 2014

Pandekager...

I dag er det pandekagedagen - fra gammel tid dagen før fasten hvor man skulle ha' brugt sine rester af æg, mælk og hvidt mel. Hallo, jeg havde jo planlagt fastedag i dag efter en lang ædeferie i København - kunne det overhovedet kombineres med pandekager? Ja, da - det handlede bare om at sno sig lidt. Her får du opskriften på nemme og sunde pandekager uden hverken mel eller sukker - meget anvendelige både på faste- og spisedage:

Der bliver ca 15 små pandekager (stegt på en 12 cm pande) ud af denne opskrift. De kan sagtens steges på en større pande, men vil nok blive en smule svære at vende. Der er 310 kcal i selve pandekagedejen - og så er de stegt i fedtstof for 58 kcal.

Hvedemel er ikke værd at spilde kcal på på en fastedag, så der må andre alternativer på banen, Her har jeg valgt at bruge kokosfibermel og loppefrøskaller (det som også kendes som HUSK) for at give fibre, fylde og konsistens. Resten er æg, mælk, vaniljepulver og kardemomme.

Alle ingredienserne vejes af og gøres klar inden de piskes sammen.

Blandingen skal stå og trække 5-10 minutter og få konsistens som tyk havregrød inden den skal bages.

Man kan selvfølgelig stege pandekagerne på en super slip-let pande og helt springe over fedtstof - men jeg foretrækker at bruge en lille smule. Det nemmeste er at bruge en spray med rent plantefedtstof. Og udregningen er nem: man vejer bare sprayen før og efter og regner differencen ud. Efterhånden som dejen trækker, vil den blive tykkere og 'længere' - så det kan være der skal spædes med en smule vand til sidst.

De færdige pandekager lige til at gå om bord i. Man kan spise dem som de er f.eks dryppet med lidt citron. De har en behagelig sødme i sig selv af vaniljen og kardemommen - og et mildt snert af kokos. 

Jeg ville dog gerne ha' lidt mere fyldigt guf til, så jeg fandt et æble og en træt appelsin frem.

Æblet blev skåret i grove tern og appelsinen ud i fileter. Æblerne fik ca 2 minutter i mikroovnen i en bøtte, blev most groft med en gaffel og blandet sammen med appelsinfileterne.

Et lille drys rålakrids gav et pift og lidt ekstra sødme. Jeg spiste alle pandekagerne + alt frugten og endte med at indtage 439 kcal.

Kcal-regnskab:

130 g æg (3 små) = 186
2 dl letmælk = 90
10 g kokosfibermel = 32
9 g loppefrøskaller = 2
7 g fedtspray = 58

I alt: 368 kcal - "Gratis": 1 knsp salt, ¼ tsk kardemomme og ¼ tsk vaniljepulver.

Frugt:

100 g æble = 52
40 g appelsin = 19

I alt: 71 kcal - "Gratis": 1 knsp rålakrids.



torsdag den 20. februar 2014

Kålwrap med røget laks og avocadocreme...

Wraps et et hit på fastedage, hvis man som jeg, kun spiser et måltid. Her er det en lækker rullet sag med fyld af fuldfed røget laks, avocadocreme, agurk og rødløg - men du kan jo variere fyldet som du lyster.

En velvoksen portion på 463 kcal.

Cremen først. Den blev lavet af avocado, skyr og fuldkornssennep - og smagt til med citronsaft og urtesalt.

Skyr og avocado blev most sammen med en gaffel. Citronsaft og sennep blev rørt i - og der blev smagt til med urtesalt og friskkværnet sort peber.

Fyldet var som sagt laks, agurk og rødløg + lidt salat. Peberfrugten blev pakket væk igen.

Det hele blev gjort klart og vejet. Og så hev jeg den firkantede kålwrap ud fra køl.

Du kan se opskriften lige her. Den her er på 141 kcal.

Wrappen blev lagt med den pæne side nedad og smurt med avocadocremen.

Laks og grønt blev lagt på - og så blev den rullet sammen.

Et hurtigt snit med kniven og så var der mad. Totalt i orden fastemad.

Kcal-regnskab:

1 stk wrap = 141
90 g røget laks = 144
60 g avocado = 102
45 g skyr = 27
10 g fuldkornssennep = 19
40 g salat = 9
100 g agurk =14
15 g rødløg = 7

I alt: 463 kcal - "Gratis": citronsaft, salt og peber.

 

mandag den 17. februar 2014

Kålwrap med kylling og guacamole...

I dag blev dagens fastemåltid til disse fantastiske wraps. En kæmpe portion, sprængfyldt med grøntsager, masser af kylling og en laber krydret guacamole.

Det blev en kæmpe portion - og næsten mere end jeg kunne spise. Hele herligheden indeholdt 460 kcal.

På en fastedag er det en dum ide at spise en stor tortilla af hvedemel - den vil nemlig få blodsukkeret til at gå agurk. I stedet valgte jeg at bage wraps af blomkål og broccoli. For at få det til at hænge sammen bruger man æg og HUSK (loppefrøskaller). Det er en variation af den nu legendariske LCHF pizzabund af blomkål, bare uden den 'dyre' ost.

Jeg havde lidt træt broccoli som røg med i bedste Stop Spild Af Mad stil. Ud over de 2 slags kål skal der 2 æg, 2 spsk HUSK og ½ tsk urtesalt i. Der bliver 2 wraps af denne portion.

Kålen skal blendes helt fint. Kålen røres godt sammen med HUSK, pisket æg og salt. 'Dejen' hviler mens ovnen varmer op til 180°C (varmluft).

Dejen blev delt op i 2 portioner. Den ene portion blev bredt ud på en silikonemåtte i en firkant. Den skal jeg bruge til et projekt i morgen.

Og resten blev lavet til en stor rund 'tortilla'. Brug en dejskraber til at få det hele med og rette kanterne til med. Bag hver wrap 10 minutter - vend den og bag 5 minutter. Køl af på en rist.

Den afkølede wrap blev vejet (118 g) og var nu klar til at blive fyldt med rare sager. Den firkantede (124 g) kom på køl til i morgen.

Jeg havde en avocado liggende som tiggede om at blive til guacamole. For at gøre den 'billigere' i kcal blev den blandet op med skyr. Avocado og skyr blev most sammen med en gaffel, tilsat revet hvidløg, citronsaft, stødt spidskommen og lidt finthakket rød chili - og så fik det et skud urtesalt.

Uhm, det er næsten ikke til at forstå at man kan spise den slags på en FD.

Det øvrige fyld var noget kold kylling jeg havde til overs fra weekenden, rød peber, forårsløg og lidt hjertesalat.

Grøntsagerne blev snittet og kyllingen skåret i mindre stykker. Og så var jeg så heldig at finde en rest koriander på køl også.

Læg wrappen med den pæneste siden ned - og smør guacamolen på i et jævnt lag.

Salat og kylling fordeles ovenpå. Lad være med at lægge det helt ud til bagkanten - så er den nemmere at få den færdige wrap til at balancere på tallerkenen.

Top med resten af fyldet - og rul wrappen stramt sammen. Læg den på samlingen.

Det er en ordentlig moppedreng. Skær den over midt på og nyd hver en bid!

Det pureste guf! 

Kcal-regnskab:

Wraps
250 g blomkål = 51
150 g broccoli = 65
107 g æg (2 små) = 153
8 g HUSK = 4

I alt: 273 kcal - "Gratis": urtesalt. Færdig vægt af begge wraps: 241 g.

273/241 = 1,13 pr gram

Dagens wrap: 118 g x 1,13 = 134 kcal

Guacamole
50 g avocado = 85
25 g skyr = 15
10 g citronsaft = 3
2 g hvidløg = 4

I alt: 107 kcal - "Gratis": urtesalt, spidskommen, chili.

Fyld
150 g kold kylling (- skind) = 198
40 g salat = 9
30 g rød peber = 9
10 g forårsløg = 3

I alt: 219 kcal - "Gratis": koriander.

Dagens portion:

Wrap = 134
Guacamole = 107
Fyld = 219

I alt: 460 kcal