torsdag den 20. februar 2014

Kålwrap med røget laks og avocadocreme...

Wraps et et hit på fastedage, hvis man som jeg, kun spiser et måltid. Her er det en lækker rullet sag med fyld af fuldfed røget laks, avocadocreme, agurk og rødløg - men du kan jo variere fyldet som du lyster.

En velvoksen portion på 463 kcal.

Cremen først. Den blev lavet af avocado, skyr og fuldkornssennep - og smagt til med citronsaft og urtesalt.

Skyr og avocado blev most sammen med en gaffel. Citronsaft og sennep blev rørt i - og der blev smagt til med urtesalt og friskkværnet sort peber.

Fyldet var som sagt laks, agurk og rødløg + lidt salat. Peberfrugten blev pakket væk igen.

Det hele blev gjort klart og vejet. Og så hev jeg den firkantede kålwrap ud fra køl.

Du kan se opskriften lige her. Den her er på 141 kcal.

Wrappen blev lagt med den pæne side nedad og smurt med avocadocremen.

Laks og grønt blev lagt på - og så blev den rullet sammen.

Et hurtigt snit med kniven og så var der mad. Totalt i orden fastemad.

Kcal-regnskab:

1 stk wrap = 141
90 g røget laks = 144
60 g avocado = 102
45 g skyr = 27
10 g fuldkornssennep = 19
40 g salat = 9
100 g agurk =14
15 g rødløg = 7

I alt: 463 kcal - "Gratis": citronsaft, salt og peber.

 

mandag den 17. februar 2014

Kålwrap med kylling og guacamole...

I dag blev dagens fastemåltid til disse fantastiske wraps. En kæmpe portion, sprængfyldt med grøntsager, masser af kylling og en laber krydret guacamole.

Det blev en kæmpe portion - og næsten mere end jeg kunne spise. Hele herligheden indeholdt 460 kcal.

På en fastedag er det en dum ide at spise en stor tortilla af hvedemel - den vil nemlig få blodsukkeret til at gå agurk. I stedet valgte jeg at bage wraps af blomkål og broccoli. For at få det til at hænge sammen bruger man æg og HUSK (loppefrøskaller). Det er en variation af den nu legendariske LCHF pizzabund af blomkål, bare uden den 'dyre' ost.

Jeg havde lidt træt broccoli som røg med i bedste Stop Spild Af Mad stil. Ud over de 2 slags kål skal der 2 æg, 2 spsk HUSK og ½ tsk urtesalt i. Der bliver 2 wraps af denne portion.

Kålen skal blendes helt fint. Kålen røres godt sammen med HUSK, pisket æg og salt. 'Dejen' hviler mens ovnen varmer op til 180°C (varmluft).

Dejen blev delt op i 2 portioner. Den ene portion blev bredt ud på en silikonemåtte i en firkant. Den skal jeg bruge til et projekt i morgen.

Og resten blev lavet til en stor rund 'tortilla'. Brug en dejskraber til at få det hele med og rette kanterne til med. Bag hver wrap 10 minutter - vend den og bag 5 minutter. Køl af på en rist.

Den afkølede wrap blev vejet (118 g) og var nu klar til at blive fyldt med rare sager. Den firkantede (124 g) kom på køl til i morgen.

Jeg havde en avocado liggende som tiggede om at blive til guacamole. For at gøre den 'billigere' i kcal blev den blandet op med skyr. Avocado og skyr blev most sammen med en gaffel, tilsat revet hvidløg, citronsaft, stødt spidskommen og lidt finthakket rød chili - og så fik det et skud urtesalt.

Uhm, det er næsten ikke til at forstå at man kan spise den slags på en FD.

Det øvrige fyld var noget kold kylling jeg havde til overs fra weekenden, rød peber, forårsløg og lidt hjertesalat.

Grøntsagerne blev snittet og kyllingen skåret i mindre stykker. Og så var jeg så heldig at finde en rest koriander på køl også.

Læg wrappen med den pæneste siden ned - og smør guacamolen på i et jævnt lag.

Salat og kylling fordeles ovenpå. Lad være med at lægge det helt ud til bagkanten - så er den nemmere at få den færdige wrap til at balancere på tallerkenen.

Top med resten af fyldet - og rul wrappen stramt sammen. Læg den på samlingen.

Det er en ordentlig moppedreng. Skær den over midt på og nyd hver en bid!

Det pureste guf! 

Kcal-regnskab:

Wraps
250 g blomkål = 51
150 g broccoli = 65
107 g æg (2 små) = 153
8 g HUSK = 4

I alt: 273 kcal - "Gratis": urtesalt. Færdig vægt af begge wraps: 241 g.

273/241 = 1,13 pr gram

Dagens wrap: 118 g x 1,13 = 134 kcal

Guacamole
50 g avocado = 85
25 g skyr = 15
10 g citronsaft = 3
2 g hvidløg = 4

I alt: 107 kcal - "Gratis": urtesalt, spidskommen, chili.

Fyld
150 g kold kylling (- skind) = 198
40 g salat = 9
30 g rød peber = 9
10 g forårsløg = 3

I alt: 219 kcal - "Gratis": koriander.

Dagens portion:

Wrap = 134
Guacamole = 107
Fyld = 219

I alt: 460 kcal

torsdag den 13. februar 2014

Bagt wasabi-laks med salat...

Dagens fastemåltid blev denne herlige ovnbagte laks. Fisken fik smæk på smagen og en knasende sprød salat til.

Et stort stykke laks + salat = 453 kcal.

Laksen blev leveret til døren fra Skagenfood. Der var 4 flotte stykker laks a 150 g. Sådan et stykke lagde jeg i et ildfast fad og tændte ovnen på 175°C. 

For at give smag til fisken, valgte jeg at panere den en smule. Jeg kan virkelig ikke huske hvor jeg så det, men er faldet over et tip på nettet om at man kunne bruge wasabinødder. De er lidt 'dyre' til en fastedag (598 kcal pr 100g), men jeg måtte prøve. 10 g nødder kom derfor i minihakkeren *wroom wroom* og blev kørt til et mellemfint pulver.

Man kan jo køre det så fint eller groft som man har lyst til.

Vend laksen i de knuste nødder på alle sider, undtagen skindsiden. Drys med salt og peber. Der var lidt nødder til overs, så dem trak jeg fra i en endelige regnskab. Laksen kom i ovnen i ca 20 minutter. Fisken er færdig når den giver let efter.

I mellemtiden lavede jeg en blandet salat af hvad der nu var på lager. Det hele blev vendt med saften fra appelsinen, lidt æblecidereddike, friskkværnet sort peber og urtesalt.

Laksen blev serveret med den sprøde salat. Og den våde plet på fisken? Det var der jeg mærkede efter om den havde fået nok.

Det var nemlig en saftig og lækker fisk. Mums, sikke en festmiddag!

Kcal-regnskab:

150 g laks = 266
8 g wasabiærter = 48
125 g blomkål = 32
40 g broccoli = 14
20 g rød peber = 6
15 g rødløg = 7
30 g sukkerærter = 25
40 g hjertesalat = 7
20 g gulerod = 8
22 g persille = 11
55 g appelsin (kød + saft) = 26
15 g eddike = 3

I alt: 453 kcal - "Gratis": urtesalt, flagesalt og peber.


tirsdag den 11. februar 2014

Lun asiatisk bøfsalat...

I dag fik jeg lyst til et smagfuldt måltid på min fastedag. Det blev til denne aromatiske asiatiske salat med masser af grønt, bøf og laber marinade: 

Det var virkelig en farverig ret til en grå dag. Jeg blev meget mæt og fik varmen på flere måder. Og hele portionen var på blot 371 kcal.

Jeg havde en masse grønt som skulle bruges. Havde købt ind til "store spisedag" i morgen, men skal nu i stedet på en spontan tur til København og se/smage Snedronningen.

Broccoli i små buketter, rødløg i tynde både, squash (uden kerner) i skrå skiver og rød snackpeber i strimler.

Gulerod og pastinak - kørt på spiralmaskinen. De blev lige skåret over 3 gange med en kniv også.

Ingredienserne til den labre marinade: revet ingefær og hvidløg, chili i tynde ringe, citronsaft, fiskesauce, tamari (hvedefri soya), vand og sukrin. 

Pisk ingefær, hvidløg, chili, citronsaft, fiskesauce og tamari sammen - og smag til med sukrin og tynd op med lidt vand. Er salaten til en spisedag kan der bruges akaciehonning eller agavesirup til at søde med.

Der er delte meninger om koriander. De første 30 år af mit liv hadede jeg det som pesten - men nu knuselsker jeg det. Så der skulle en kæmpe tot i retten. Det blev snittet meget fint fra stænglerne og op halvvejs - og så lidt rustikt for resten.

Alle grøntsagerne blev sauteret sammen på en slip-let pande med en smule vand. Da de var sprødmøre blev panden taget af og marinaden vendt i. Så kunne de stå og trække smag mens kødet blev gjort klart.

Jeg havde fundet 2 små bøffer i fryseren og tøet op. De kan sagtens erstattes af f.eks kylling eller rejer.

De små bøffer blev skåret helt rene for fedt og sener. Der var 200 g i alt. Bøfferen blev stegt på en hed pande i ½ tsk olie (ikke medregnet da kød ikke suger olie under stegning) i et par minutter på hver side.

Jeg skar ca 1½ bøf op til salaten. Kødet blev vendt i grøntsagerne sammen med den hakkede koriander.

Og så var der mad. Det er ikke en tallerken, men et fad. Æh, jeg spiste hver en bid - heldigvis med god samvittighed.

Kcal-regnskab:

100 g squash = 18
60 g rød peber = 18
35 g rødløg = 16
65 g broccoli = 22
60 g gulerod = 22
90 g pastinak = 63
3 g hvidløg = 5
5 g ingefær = 5
3 g chili = 2
5 g fiskesauce = 2
12 g citronsaft = 4
10 g tamari = 10
150 g oksebøf = 185
20 g koriander = 5

I alt: 371 kcal - "Gratis": vand, sukrin, olie til stegning.


lørdag den 8. februar 2014

Spicy rejer med grøntsagsnudler...

I går lavede jeg en hurtig ret kl 17 for at få noget i maven.

Hot og godt - rejer og grønt på 'nudler'. 

I fryseren havde jeg en meget sølle rest rejer - kun 45 g. Under normale omstændigheder ville jeg nok ha' brugt mindst 150 g til sådan en ret. Grøntsagerne var rød snack peber, gulerod, persillerod, squash, læg og grønne bønner. Og saucen - det var en færdiglavet sag jeg havde grebet i Kvickly.

Jamen, nu er forvirringen jo total - for jeg plejer jo at skælde ud på den slags færdige produkter. Hvorfor slap den her igennem nåleøjet?

Svaret er simpelt: der er ingen kunstige farvestoffer, smagsstoffer eller konserveringsmidler i. Og med kun 97 kcal pr 100 g kunne den godt bruges i en snæver vending.

Guleroden og persilleroden blev kørt til nudler på min spiralmaskine. De øvrige grøntsager blev snittet i mundrette bidder - og et par af bønnerne snittet helt fint til pynt.

Gulerod og persillerod kom i en bøtte sammen med lidt vand og et drys urtesalt - og fik et par minuttet i mikrobølgeovnen. De øvrige grøntsager blev sauteret på en slip-let pande, tilsat saucen og rejerne + lidt vand. Det fik lov til at simre i et par minutter.

Nudlerne blev anrettet i en dyb tallerken. Hvor er jeg bare glad for at jeg har opdaget den måde at spise grøntsager på.

Retten blev toppet ovenpå - og så var der mad.

Kcal-regnskab:

140 g persillerod = 77
140 g gulerod = 51
40 g rød peber = 12
120 g squash = 20
40 g løg = 19
40 g grønne bønner = 18
140 g sauce = 136
45 g rejer = 36

I alt: 369 kcal

Man kan jo sagtens komme 100 g ekstra rejer i (78 kcal) og stadig være under 500 kcal.