torsdag den 22. august 2013

FAQ - spørgsmål og svar om 5:2...

FAQ er en forkortelse for Frequently Asked Questions. Her kan du finde informationer og svar på de spørgsmål du måske sidder med i forbindelse af omlægning til 5.2 diæten. Mine informationer og viden om 5:2 er baseret på Michael Mosleys The Fast Diet og bøgerne: 

5:2 Kuren af Michael Mosley og Mimi Spencer
5:2 Diæten af Kate Harrison
1-dagskuren af Martin Borch Jensen, Anders Nedergaard og Michael Jeppesen.

Middag på en fastedag: fyldt squash = 498 kcal
Her skriver jeg ikke så meget om de sundhedsmæssige fordele, men koncentrerer mig om det praktiske omkring 5:2 i forbindelse med selve fasten og det naturligt medfølgende vægttab.

Det er vigtigt at huske på at 5:2 diæten ikke er endnu en hurtig slankekur, men en omlægning af kosten for at blive sund - med et naturligt vægttab til følge.

Metode 1:
 
Hvordan kommer jeg i gang?

Du forbereder dig mentalt på at lægge stilen om. Du kan starte hvornår du vil - og behøver ikke vente til en bestemt dag. Jeg vil anbefale dig at søge informationer om 5:2 og sætte dig grundigt ind i den periodiske fastes grundprincipper først. Køb en af 5:2 bøgerne, meld dig ind i min gruppe på Facebook - og tag ansvar for din egen faste. Det er dit projekt - og det er kun dig der kan tilegne dig den viden som du skal bruge. Google er din ven!

Faste? Må jeg så slet ikke indtage noget som helst?

Jo da. Det her er ikke en total faste, men derimod en let faste. Det betyder at du må drikke vand, te, kaffe og kaloriefri drikke + indtage op til 500 kcal (hvis du er kvinde) og 600 kcal (hvis du er mand) pr fastecyklus. Læg mærke til at der står OP TIL. Du behøver ikke spise noget som helst - eller du kan nøjes med det du føler for. Det handler ikke om at få alle kalorierne brugt - det handler om at give kroppen og fordøjelsen et break.

Jamen, 500 kcal er da ikke ret meget - dør jeg ikke af sult?

Nej, selvfølgelig gør du ikke det. Det kræver dog tilvænning at faste periodisk - men kroppen er hurtigt med på legen. Tænk ikke "i dag jeg ikke spise noget" men i stedet "i dag har jeg valgt ikke at spise noget". At faste er ikke kun en fysisk ting, men også en mental proces. Husk på at du har valgt at faste for at gøre noget godt for dig selv. Se ikke fastedagene som nødvendig lidelse for at komme til spisedagene - men se dem som en sammenhængende process.  

Hvor mange måltider skal jeg så spise på mine fastedage?

Anbefalingen lyder på 1 eller 2 (helst inden for 6-8 timer). Spredes det mere ud, holdes fordøjelsen i gang hele dagen og det er ikke meningen - så bliver det en sultekur og ikke en fastekur.

Hvornår er det bedst at spise på fastedagene?

Det kommer helt an på dig og din krop. Det gælder om at finde de tidspunkter der passer bedst for dig. Mange oplever at de bliver meget mere sultne i løbet af en fastedag hvis de spiser noget fra morgenen af. Jeg er selv nået frem til at 1 måltid først på aftenen er optimalt for mig. Så fylder jeg maven med væske i løbet af dagen, spiser et lille måltid og går på den måde ikke sulten i seng. 

Hvordan skal jeg spise på mine fastedage?

Det korte svar: smart! Tænk på at få nogle kalorielette ting i maven som fylder og giver lang mæthed. Vælg gode sunde ting - faste stresser kroppen, så giv den lidt, men godt, brændstof. Vælg grove grøntsager, godt magert protein og sundt fedt. Vælg så vidt muligt ting med lavt glykæmisk index (GI) - det vil hjælpe dig til at undgå store udsving i blodsukkeret.

Hvad skal jeg undgå på mine fastedage?

Det anbefales at man dropper de hurtige kulhydrater som ris, pasta og kartofler. Stivelsen nedbrydes til sukker i kroppen, påvirker blodsukkeret så man kan blive utilpas og forsinker fedtforbrændingen. Det samme gælder for frugt (dog minus blåbær og jordbær). Det er også en ide at springe alkohol over. Det koster dyre kalorier i regnskabet - som i stedet kunne bruge på mad. Tænk: "Jeg må nøjes i dag - for jeg kan jo spise og drikke hvad jeg vil i morgen".

Hvad skal jeg spise på spisedagene?

Det korte svar: det du har lyst til! Well, det er jo simpelt matematik at hvis du indtager flere kalorier end du forbrænder, vil det resultere i en vægtøgning i stedet for et vægttab. Men spis almindeligt og giv dig selv lov til at skeje lidt ud en gang i mellem.

Jamen, hvor mange kalorier har jeg da behov for spisedagene?

Ok, lad os kigge lidt på matematikken bag. Det handler om 3 faktorer: BMR, aktivitetsniveau og TDEE.

Først BMR (basal metabolic rate) - det er de kcal dit stofskifte har brug for at holde din krop i gang i 24 timer hvis du bare sidder mussestille. Dit BMR kan udregnes efter følgende formel: 

For mænd: 10 x vægt i kg + 6,25 x højde i cm - 5 x alder + 5

For kvinder: 10 x vægt i kg + 6,25 x højde i cm - 5 x alder - 161

Vi kan lige prøve at plotte mine tal ind: (10 x 120) + (6,25 x 172) - 200 - 161 = 1914. Jeg skal altså bruge 1914 kcal i døgnet på at holde mig i live. Men da jeg jo bevæger mig i løbet af dagen skal jeg regne det med. Derfor skal jeg finde mit aktivitetsniveau.

Det er heldigvis allerede lavet en masse udregninger på det. Så du skal bare finde det niveau på listen der passer på dig og plotte tallet ind:

Ingen motion / stillesiddende arbejde: 1,2

Let motion / sport 1-3 gange om ugen: 1,375

Moderat motion / sport 3-5 gange om ugen: 1,55

Meget aktiv / træning eller sport 6-7 dage om ugen: 1,725

Ekstremt aktiv / fysisk krævende job + træning og sport flere gange dagligt: 1,9

Well, jeg er jo let bevægelseshæmmet og cykler på en el-cykel - så jeg skal gange med 1,2. Det ser således ud: 1914 x 1, 2 = 2297

Og de 2297 er mit TDEE (total daily energy expenditure) som er de kalorier jeg dagligt skal indtage for at vedligeholde min nuværende vægt. Og da jeg nu har valgt at faste og dermed kun indtage 500 kcal 2-3 gange om ugen kommer jeg naturligt i underskud og taber mig. Men det er vigtigt at jeg spiser de 2297 kcal på de dage jeg ikke faster - ellers udsultes kroppen.

Vær opmærksom på at hvis du vælger at tilmelde dig Madlog eller ShapeUp at de steder beregner dit daglige kaloriebehov efter et bestemt ugentligt vægttab - og det viser ikke det TDEE som du har brug for på 5:2.

VIGTIG TILFØJELSE: Forskning har vist at det ikke pinedød er nødvendigt at tvinge sit TDEE ned dagen efter en fastedag hvis man har nedsat appetit pga fasten. Det er dog stadig vigtigt ikke at bruge fasten som undskyldning for at spise for lidt. Anbefalingerne hedder derfor nu pr uge som minimum 7 x BMR og maksimum 5 x TDEE + evt kcal på fastedage. 

Hjælp, min hjerne afstøder matematik - og jeg kan ikke gennemskue det. Hvad gør jeg?

Aww, din stakkel. Snup en tudekiks og brug beregneren lige her. Plot dine værdier ind og klik Calculate - og så får du dine tal serveret på et sølvfad. Ta-dah....

Skal jeg helst spise alle de kalorier på spisedagene som min udregning viser jeg har brug for?

Det korte svar: Ja! Spiser du mindre kan du risikere at kroppen går i alarmberedskab. Fastens formål er at booste forbrændingen og stofskiftet, ikke at udsulte kroppen.

Aj, men hør lige: jeg har læst bogen og der står ikke noget om TDEE. Der står bare at jeg skal spise almindeligt de dage jeg ikke faster. Hvordan hænger det sammen?

Jo, ser du: hvad der er almindeligt for nogen er for meget eller for lidt for andre. Det gik op for Michael Mosely efter han havde skrevet bogen. Der er alt for mange der spiser alt for lidt, fordi de fejlagtigt tænker 'slankekur' hele tiden. Michael Moesly har derfor tilføjet en udregner på hans 5:2 hjemmeside hvor man kan udregne hvor mange kcal man skal indtage de dage man ikke faster. Faste stresser kroppen og det er derfor vigtigt at den får dækket sit behov de andre dage. Har du problemer med at nå dit TDEE er det ikke sikkert 5:2 er noget for dig.  

Argh, matematikken driller igen. Jeg kan ikke finde ud af beregne indholdet af det jeg skal spise på fastedagene. Hvad gør jeg?

Du kan f.eks bruge Kalorietabel.dk. Jeg har også lavet et indlæg om hvordan man udregner kcal-indhold i forskellige råvarer og hele retter - og det kan du finde lige her

Kan alle gå i gang med at faste efter 5:2?

Nej, det anbefales at du skal være sund og rask. Følgende grupper bør slet ikke faste: børn (i min 5:2 gruppe har jeg sat en aldersgrænse på 20 år), gravide og kvinder der ammer. Patienter med insulinkrævende diabetes (både type 1 og 2), svære stofskiftesygdomme og nyopererede der rekreerer. Det er særdeles farligt at faste hvis man lider af en spiseforstyrrelse eller er undervægtig. Og så skal man endelig afstå fra at faste hvis man føler sig syg, har feber eller hvis man bliver utilpas. Tager du lægeordineret receptpligtig medicin bør du tale med din læge før du kaster dig ud i at faste. 

Jeg vil gerne tabe mig hurtigere. Kan jeg kombinere 5:2 med en anden slankekur eller spise mindre på de dage jeg ikke faster?

NEJ, NEJ og atter NEJ! Som det er efterhånden er nævnt her en del gange: det er ikke en slankekur, men en kostform med et naturligt vægttab som bonus. Du skal/bør indtage dit TDEE hver dag. Er du i forvejen småtspisende og har svært ved at nå dit TDEE - så er faste ikke noget for dig. Hvis du jagter et vægtab, så gå på en slankekur hvor dit daglige kalorieindhold skæres ned eller opsøg en diætist. Er du f.eks på Weight Watchers eller Vægtkonsulenterne skal du ikke hoppe ud i at faste også. Det er enten eller. Hvis du skærer ned på dit kalorieindtag og samtidig kaster dig ud i at faste 2 dage om ugen er du ikke på 5:2 - men på udsultningskur. Er det skåret ud i pap nu? 

Jamen, kan 5:2 slet ikke kombineres med andre diæter?

Slankekure, nej - diæter, ja! Du kan sagtens spise vegetarisk, vegansk, LCHF, paleo og den type kostformer - så længe du får dit daglige TDEE. 

Jamen, jeg har altså læst inde i en gruppe på Facebook at man kan gøre sådan og sådan. Hvorfor kan jeg ikke det?

STOP! Tag alt hvad du læser der med et gran salt (undtaget det der officielt stammer fra 5:2's teori - gerne beskrevet i en FAQ). Den slags grupper med mange mennesker og meninger flyder ofte med pseudoviden, misforståelser og hjemmestrikkede metoder. Det meste er antagelser og fortolkninger af 5:2's principper. Ofte har de mennesker der opsøger grupperne ikke engang sat sig ind i hvad 5:2 går ud på og tror at de kan læse sig til det der. Det skaber lange tråde som forvirrer og vildleder. Det kan desuden skabe et meget usundt 5:2 forløb for dem som kun søger deres informationer om faste der. Som før skrevet: tag selv ansvar for din egen faste. Søg selv viden i teorien bag og lad dig ikke påvirke af rygter, 2. hånds-informationer og "gode råd".   

Kan jeg faste når jeg er syg?

Nej, det bør du afstå fra. Fasten er stressende nok for kroppen som det er, belast ikke systemet yderligere. Saml op på fasten igen når du er blevet rask.

Jeg bliver dårlig af at faste - bør jeg stoppe?

Det er meget almindeligt at man bliver en smule svimmel og reagerer kraftigt fysisk på de første fastedage - men kroppen vænner sig til det. Men fortsætter du med at få det underligt er det et vink med en vognstang at faste ikke er noget for dig. Starter fastedagen godt, men ændre sig i en dårlig retning - så afbrud dagens faste og prøv igen en anden dag. Det er DIG der styrer fasten, ikke fasten der styrer dig.

Kommer fasten til at hæmme mig socialt?

Ikke hvis du er snu. Læg dine fastedage på dage hvor du ikke har andre planer. Og har du planer, så planlæg dine fastemåltider så de passer med de planer. Og skulle du pludselig modtage en middagsinvitation midt på en fastedag - så afbryd den og fast en anden dag i stedet. Det er det der er SÅ fantastisk dejligt og fleksibelt ved 5:2.  

Skal jeg faste 2 dage i træk eller bare 2 dage om ugen?

Hmm, det er der flere meninger om. Nogle kan klare det, andre kan ikke. De fleste vælger 2 dage i løbet af en uge og flytter rundt på dagene som det passer i ind i ugens øvrige program. Man kan faste 24, 36, 48, 60 og 72 timer alt efter hvor rutineret man er.

Skal jeg vælge 5:2, 4:3 eller 6:1 - eller måske 16:8?

Hvis du er normalvægtig og gerne vil ha' de helbredsmæssige fordele af at faste periodisk kan du vælge 6:1 og kun faste 1 dag om ugen. 5:2 diæten er er ikke en slankekur, men en omlægning til en anden kostform (med et vægttab til følge). Ønsker man kun at følge diæten for de helbredsmæssige fordele, skal man spise mere på sine spisedage for at undgå et vægttab. 4:3 er ikke brugbart til at opnå et højere og hurtigere vægttab. 4:3 er primært gavnligt hvis man har et BMI over 30 - eller er gået helt i stå på 5:2. Der kan ikke klemmes en ekstra fastedag ind hvis man syntes man har spist for meget en uge. Du kan læse om alle de forskellige fastekonstellationer lige her

Kan jeg motionere på fastedagene?

Ja, det kan du sagtens. Det anbefales dog ikke at dyrke decideret styrketræning.


Jeg lugter af død hund ud af munden når jeg faster - er det normalt?

Ja, for pokker. Når kroppen har forbrændt lagrene af kulhydrat går den hardcore fedtforbrændning i gang. Det udløser nogle ketonstoffer som kan give rigtig dårlig ånde. Så børst tænder en ekstra gang, snup en pastil eller et stykke sukkerfri tyggegummi (men kik lige på kalorieindholdet). Det kan altså også give en ændret kropslugt.......af gnu.

Hvor lang tid skal jeg faste af gangen - 24 eller 36 timer?

Det bestemmer du helt selv. Det handler om at finde den rytme der passer dig. Nogen faster fra kl 14 - til kl 14 næste dag - andre fra midnat på spisedagen før til morgenmad på spisedagen efter.

Min fasterytme ser således ud: fasten starter efter aftensmaden kl 18 på spisedagen før. Jeg indtager først fast føde igen 24 timer senere kl 18. Og så bryder jeg fasten dagen efter på spisedagen kl 8 efter 14 timer. Så jeg når faktisk at faste i 38 timer. Find den rytme der passer dig! 

Min mave er ikke alt for....glad....dagen efter fasten - er der noget jeg kan gøre?

Ja, sørg for at få fibre nok. Tag evt HUSK (loppefrøskaller) rørt op i vand på fastedagene - så er der igen smooth sailing dagen efter.

Hallo, jeg taber mig ikke - gør jeg noget forkert?

Måske? Hvis du spiser flere eller færre kcal end dit TDEE kan det være kroppen nægter at samarbejde. Det vil komme uger hvor vægten står stille - og sådan er det bare. Husk på at vægtabet er en bonus - og at du sagtens kan ha' mistet cm i stedet for kg.

Har du et par gode råd til dem der gerne vil leve efter 5:2's principper?

Ja, som nævnt tidligere syntes jeg er er ekstremt vigtigt at man tager ansvar for sin egen diæt og faste - og bruger tid på at sætte sig ind i det hele i stedet for bare at kaste sig ud i det på et selvbestaltet og hjemmestrikket grundlag. Jo mere der kommer i medierne om 5:2's fortræffeligheder, jo flere vil hoppe blindt med på vognen - i jagt på det hurtige vægttab. Se 5.2 som starten på et nyt parforhold mellem dig og din krop. Du bliver klogere på hvilke mekanismer der driver dig. Du lærer noget om ægte appetit - og ikke bare at spise på bestemte tidspunkter. Du lærer hvad der er sult, tørst og bare guffen af kedsomhed. Og så lærer du at sætte pris på dem mad du spiser. Drop færdigretterne og spis råvarer i stedet for ingredienser. Du har valgt 5:2 for at blive sund - så beløn din krop i stedet for at fylde den med pulver og E-numre. *Host*  

Hvor er du bare irriterende at høre på - kan du ikke bare holde kæft?

Åbenbart ikke

-------------------------------------------------------------------

Jeg opdaterer denne FAQ løbende - der kommer jo ny viden og erfaringer til hele tiden. 

Opdatering  d 26/8 2014:

Som beskrevet i denne FAQ kan man vælge at faste som beskrevet efter Michael Moselys teorier. Der kommer hele tiden ny viden til og bedre forståelse af fasten som vægttabsredskab og sundhedsfremmer. Anders Fabricius Nedergaard (en af forfatterne bag 1-Dagskuren) skyder med skarpt på 5:2 og kalder den i sin udgivelse her for 'Den falske faste'. Retorikken vil muligvis støde nogen (husk dog lige humoren også), men han har mange gode pointer. Det er vigtigt at huske på at Anders er forsker og videnskabsmand med stor indsigt og viden om fastens fysiologi. Disse pointer vil jeg tage til mig og hermed åbne op for endnu en metode at faste på:

Metode 2 fasten er her ikke let-faste, men 24-36 timers 'rigtig' faste på 0 kcal. Spisedagene er 'højkaloriedage' hvor man ikke tæller, men heller ikke udøver kalorierestriktion (det er usundt på den lange bane at leve af 1200-1400 kcal de dage man ikke faster). Formålet er stadig at faste på den sundeste mulige måde. Anders arbejder med begrebet 'fasteanoreksi' som dækker over den nedsatte appetit man kan ha' efter en fastedag. Nogen får det og andre får det ikke. Hvis man har nedsat appetit efter fasten skal man derfor ikke presse sig selv til at spise, men blot indtage det man har det godt med. Dagen efter kan man så give den fuld skrue. 
 
Så valget er dit - vil du faste efter Michael Mosely (metode 1) eller Anders Nedergaard (metode 2)?  

103 kommentarer:

 1. Ih, tusinde tak. Du er ski' fantastisk som du deler; både af egne erfaringer og indsamlet viden. Jeg bliver helt fristet til at prøve.
  Må hellere begynde med at købe en bog��.

  God faste!

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* Det er mig der takker Lone, jeg er glad for at det kan bruges :-)

   Ja, køb en bog og læs teorien bag - det er faktisk ekstremt spændende at læse om kroppens mekanismer.

   Tak :-)

   Slet
  2. Hej Malou.

   Vil bare lige siger tusind mange gange tak for jeg må følger med i din faster blog. Jeg har besluttet mig for at prøver denne form for faste og se om hvad det vil gør godt for min krop.
   Og alt det du har beskrevet og din udregning af kcal er en kæmpe stort hjælp for mig at kom igang med 5.2 kuren :o).

   Slet
 2. Du er skøn, Malou !!! Først en masse rigtig brugbare svar på konkrete spørgsmål, og så svar på det spørgsmål, som "folk" ikke burde stille (de ka' sgu da bare fise et andet sted hen, hvis lugten i bageriet ikke passer dem), men der skal som sædvanlig nok være et fjols eller to, der alligevel synes at de skal stille et spørgsmål i den stil. Men nu har de jo så svaret :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak *rødme*

   Jaha, det giver lidt blandede reaktioner at skrive om 5:2 - for det piller ved en masse fordomme. OG ved man ikke noget om det lyder det jo underligt at undlade at spise 2 dage om ugen.

   Men jeg tror bare jeg gør som jeg gør alle andre steder: er mig selv, bevarer glimtet i øjet og kaster lidt humor på bordet ;-)

   Slet
 3. Fantastisk blog-tak for det. Gik igang i går og brugte både dine og egne opskrifter. Blomkålsris er jo geniale. Jeg lavede fyldte peberfrugter og blev megamæt. Håber du gider at fylde på bloggen med opskrifter længe endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - jeg er SÅ glad for at den kan bruges :-)

   Herligt, jeg håber det komme til at gøre dig godt. Ja, blomkålsris er vejen frem når man skal ha' noget med sauce. Hov, fyldte peberfrugter - DET lyder lækkert. Sådan en opskrift må jeg hellere lave også. Tak for det.

   Det håber jeg at jeg gør. Det gode er at jeg jo både kan lave alm opskrifter og 5:2 opskrifter på denne måde.

   Slet
 4. Godt gået, Malou!
  Din FAQ er underholdende, vel underbygget og lige i øjet!

  Super!!

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* Tusind tak :-)

   Med lidt humor eg bid går man sjældent helt galt i byen.

   Slet
 5. Tak - du er sku en meget modig Qvinde - ingen fine fornemmelser her.
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tak - det der 'mod' kom sent i livet, så nu skal det udnyttes så meget som muligt ;-)

   Slet
 6. Fantastisk FAQ tak for det - jeg er faktisk selv hoppet lídt med på vognen og er også nået frem til efer den første uge at jeg vist hellere må sætte lidt mig ind i videnskaben bag og finde en rytme som passer til mig istedet for at fægte lidt i blinde ...
  Med venlig hilsen
  Susanne - Viby J

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - jeg er glad for at du kan bruge den. Cool, jeg håber det bliver godt for dig. Ja, det lyder som en god plan. Det er bedst at tilegne sig viden og få en større forståelse for mekanismerne bag.

   Og så er du jo fra mit hood - Viby J FTW! :-D

   Slet
 7. Tak for at du nævner mennesker med spiseforstyrrelser blandt dem som ikke bør gå i gang med 5:2-diæten. Når sådan en spisemetode lanceres som slankekur af medierne, vil den tiltrække en masse slankekurs-shoppere og desværre i kølvandet nok også mennesker med spiseforstyrrelser. Jeg har i hvert fald været seriøst bekymret, når nogen på Facebook spørger og spørger til hvor lidt de kan komme afsted med at spise på spisedagene. Det er tabu og ikke nævnt ret mange steder, men samtidig utrolig vigtigt at vi er opmærksomme på denne livsfarlige psykiske sygdom.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og tak fordi du lige gav mig lidt mere materiale - jeg har lige skrevet et par tilføjelser. Jeg er faktisk ret bekymret over tingenes tilstand i den gruppe på Facebook. Det er lige før jeg overvejer at melde mig ud igen. For det er meget svært at se hvordan folk rådgiver hinanden fejlagtigt på kryds og tværs - og jeg har ikke kræfter til gøre noget ved det. Jeg har forsøgt - og fået flere meget negative reaktioner på det.

   Ja, det er vigtigt at vi er opmærksomme på spiseforstyrrelser. Men hvad gør man når den pågældende er fuldstændig umulig at nå med fornuft og teori?

   Slet
  2. Jeg arbejder på en tekst til Facebook-gruppens baggrundsmateriale, men det er godt nok et ømtåleligt emne.

   Slet
 8. Dejligt indlæg, Malou. Fedt at du svarer på konkrete og brugbare spørgsmål med et glimt i øjet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Råt for usødet er vejen frem. Og humoren, den er jo altid vigtig ;-)

   Slet
 9. Hvis man indtager flere kalorier, end man forbrænder, øges vægten. Det lyder logisk, men jeg skal lige være pernitten, for det handler om, hvor mange kalorier, man OPtager. Fx læste jeg, at mandler feder mindre, end man har troet. Fibrene betyder nemlig, at 20% af fedtindholdet ikke optages i kroppen. Man kan derfor faktisk indtage mere energi, end man har brug for og samtidig holde vægten.

  Nogle fødevarer kræver mere energi at fordøje, end de selv indeholder. Så hvis man spiser den mængde energi i agurker, man skal have pr. dag, hvis det er fysisk muligt, vil man tabe sig.

  Men jojo... Vi er da enige om, at man må tage udgangspunkt i det energiindhold, der er deklareret på fødevarerne. Så er man i hvert fald sikker på ikke at indtage mere end det. Det er vel at forstå som et max - og så kan man glæde sig over, at man i mange tilfælde vil optage mindre energi fra varen. Hurra for fibre :-)

  SvarSlet
 10. Kære Klidfaster.

  Jeg er netop begyndt på denne faste-kostomlægning. Kan du svare på, om man må gemme kcal fra TDEE til en anden dag. Fx skal jeg i byen i weekenden, og den kommer helt sikkert til at stå på lækker mad, vin og drinks. Så mit spørgsmål er, ved du, om man kan eller må gemme kcal - blot et par almindelige dage i forvejen?
  På forhånd tak.
  Forresten super lækker hjemmeside, den er nem og overskuelig for en nybegynder. Tak :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej

   Nej, man kan ikke gemme fra sin TDEE. Det er en dag af gangen. Men da du faster 2 dage om ugen har du et underskud der som du kan "hente" kcal fra. Så taber du måske ikke det optimale i den uge, men så lad det være sådan.

   Tusind tak, jeg er glad for at du kan bruge det jeg laver til noget :-)

   Slet
 11. er det kun mig som syntes det er SÅ træls at tælle kalorier på spise dagene......?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tæller på inden måde kalorier på spisedagene - og som du kan se spiser jeg lige hvad jeg har lyst til.....så jeg er sikker på at nå mit TDEE hver dag :-)

   Slet
 12. Fuldstændig fantastiske blogs du har Malou - og din måde at skrive på ... den er jeg bare vild med :-) Derudover synes jeg du er rigtig rigtig sød til at komme med gode og brugbare kommentarer på facebook... og det hele serveret med et fantastisk glimt i øjet - ME LIKE :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, tusind tak - det er da ros der er til at føle på :-)

   Aww, jeg er SÅ glad for at du kan lide det jeg laver <3

   Slet
 13. Hej Malou, tak for at tage dig tid til at svare på alle vores spørgsmål :-)
  Min udregning ser således ud, vil det sige at jeg skal spise mellem 1658 og 2279 på spisedagene?
  Mvh. og tak fra Kristina

  Your BMI is: 28.7
  Your BMR is: 1658
  Your TDEE is: 2279 calories

  SvarSlet
 14. aiiii sorry... jeg kan jo selv læse mig til det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er mig der takker - jeg er glad for at det jeg skriver kan bruges til noget.

   Godt du fandt ud af det :-)

   Sørg for at en god del af dine 2279 kcal kommer fra sundt fedt - det bliver din krop glad for ;-)

   Slet
 15. Tak for sidst, Malou <3
  Her er linket til den smarte basalforbrændingsudregningsmaskine:
  http://www.motion-online.dk/sundhed_og_vaegt/sundhed_generelt/beregn_dit_energiforbrug/

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Mette - det var super dejligt at se dig igen <3

   Tak skal du ha', den kigger jeg straks nærmere på ;-)

   Slet
 16. Jeg er Gastric Bypass opereret og overvejer at prøve at faste, men tænker også om det måske er for hårdt for kroppen, når jeg også er opereret.. Men jeg kan ikke rigtig læse noget om det.. Hvad er dit bud??

  SvarSlet
  Svar
  1. Min vurdering er at du sikkert godt kan klare fastedagene - men jeg er meget bekymret om du kan nå dit TDEE på spisedagene pga af din nye mavesæks størrelse. Og det anbefales på ingen måde at skære i sit kalorieindtag på spisedagene. Jeg syntes helt klart at du skal tage en snak med din læge - for jeg tror der skal en 'fagmand' til at svare på det spørgsmål.

   Slet
 17. Nu har jeg været på 5:2 i 4 uger, og jeg er bare så glad for det. Jeg har Mb Crohn og har fået det godkendt af 3 læger og min diætist!

  Jeg har netop læst FAQ'en igen, og jeg må indrømme, at jeg forstår og værdsætter den endnu bedre nu. Jeg har ikke fået set dokumentaren, men jeg har læst bogen, og jeg har tænkt mig at læse den igen.

  Jeg er en af de mange, som nyder godt af dit store engagement, og jeg sætter MEGET stor pris på dig :-)

  Du linker her i faq'en til 5:2-gruppen på Facebook, som er ganske god - men ikke så god som din egen Facebook-gruppe :-)

  TAK :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, dejligt at høre at det går så godt for dig på 5:2

   Herligt, er glad for at den er brugbar. Jeg kan også varmt anbefale 1-dagskuren - som er fyldt med ekstra viden og teori.

   Aww, tusind tak - jeg er simpelthen SÅ glad for at det stykke arbejde jeg lægger i projektet kan bruges af andre.

   Hov, det er fordi FAQ'en er skrevet før jeg udvandrede fra gruppen. Tak for at gøre mig opmærksom på det. Nu er det rettet så jeg linker til min egen gruppe. Tak, jeg er glad for at du kan lide at være med i den :-)

   <3

   Slet
 18. Jeg er mand, 60 år, 175cm. høj, 83 kg. Har været på 5.2 i ca. 10 uger. Er meget omhyggelig med de max. 600 kalorier mv. Har opnået en dejlig følelse af ikke at være oppustet, men et egentligt vægttab kigger jeg fortsat langt efter. Dyrker kun let motion, men undrer mig over, at et kalorie indtag pr. uge der jo trods alt er omkring 15% lavere ned normalt, ikke giver vægttab ?? Tak for en skøn blog... og dine altid klare svar ;-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Din alder og det at du er så tæt på normalt BMI er helt klart en faktor. Giv det tid, så skal det nok rykke. Dejligt at du kan lide bloggen :-)

   Slet
 19. Hej Klidmoster,
  Tak for en par super spændende blogs. Jeg synes det er fedt du deler dine oplevelser med 5:2 diæten. Jeg har lige et spørgsmål: Hvis man på en fastedag træner og fx forbrænder 500kcal, må man så spise 500kcal mere på den fastedag?

  Vh
  Kenneth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kenneth

   Dejligt at du kan lide det jeg laver. Tak. Nej, desværre - sådan hænger det ikke sammen. Som mand er det max 600 kcal på en fastedag - hvad enten du træner eller ej. Pointen med fasten er jo at kroppen skal ha' en pause med fordøjelsen ;-)

   Vh Malou

   Slet
 20. Hej Malou..
  Jeg syntes du skal have STOR ros for at have lavet så god og udførlig beskrivelse af 5:2.. Det er så nemt at gå til og har givet mig det sidste skub til at prøve denne livsstil af.. Jeg startede mandag og har siden tabt 1 kg og fået en mindre oppustet mave, og det på trods af at jeg har haft nydt en del brød, som ellers plejede at gøre mig oppustet..
  Tak for din gode side og dine inspirerende indlæg ! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mille

   Tusind tak - jeg er glad for at det jeg skriver kan bruges til noget :-)

   Det lyder jo bestemt som en lovende start. Pøj pøj med fasteriet.

   Slet
 21. kan man godt benytte den selvom man ikke er overvægtig, men blot mangler at tabe 3 kg.. og i forvejen spiser meget sundt

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anika

   Ja, det kan man sagtens. Du kan jo f.eks nøjes med at faste 1 dag i ugen. Jo tættere man er på sin normalvægt, jo svære er det at tabe de sidste kilo. Men så kan du jo nyde de mange sundhedsmæssige sidegevinster i mellemtiden :-)

   Slet
 22. Hej Malou;
  Den her guide var fantastisk. TAK. Jeg skal teste min første faste i dag. Er eddermanme spændt på hvordan min madglade mave og regneormsryggrad kan overleve dagen. Hep på mig!

  /Marian

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marian

   Tusind tak, jeg er glad for at du kunne bruge guiden :-)

   Hep hep! Det kræver tilvænning, så de første par fastedage er ikke alt for sjove - men jeg lover dig at det hurtigt bliver bedre.

   Ak ja, det er en udfordring for vi madglade. Men glæd dig så over at i morgen kan du spise lige det du har lyst til ;-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 23. Spændende artikel. Jeg er selv meget optaget af 5:2 og er pt. på 6:1, fordi vægten er lige i øjet.

  6:1 er let og overkommelig måde at høste nogle af de fordele, som noget tyder på, at der er ved fasten.

  SvarSlet
 24. Hvis jeg holder mig indenfor 500 kalorier, må man så fordele disse over tre måltider? F.eks et æg med en skive parmaskinke til morgenmad og så ellers to gange grøntsagssuppe til hhv. frokost og aften?

  SvarSlet
 25. FED faq... Dejlig befriende og ligefrem tone. Godt skrevet

  SvarSlet
 26. Hej Malou Klidmoster.
  Jeg er startede på 5:2 midt i januar og har kun glæde tilovers!!! Jeg har tabt 5,8 kg og mistet 6 cm om livet. på ikke fastedage prøver jeg at nå mit Tdee på 2025, indrømmet jeg når det ikke lige altid, gerne omkring 1900-2000 (tæt på). jeg havde en del problemer på mine sidste fastedage. som om jeg ikke kan få noget "rigtig" mad de to gange om dagen..
  Nogle ideer/råd??

  Tusind tak for info, vejledning, råd, o.s.v., o.s.v., der er så mange ting at takke dig for!!!

  Med venlig faste hilsner
  Katja

  SvarSlet
 27. Jeg har en spisefortyrrelse, der går at jeg kan være nede på 43 kg, og nu i en alt for lang periode er på 92 kg, kan jeg bruge kuren?
  :) Tinna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tinna

   Nej, det vil jeg fraråde. Tal med din læge om det. Faste og spiseforstyrrelser er en rigtig dårlig kombination.

   Slet
 28. Hej Moster - undskyld Faster

  Jeg begyndte på 5:2 i august sidste år. Det tog mig en lille måned at tage mig sammen, men så har den ellers kørt uden pause. Jeg tog mere ind i julen, men jeg fastede stadig i to dage, Der er røget 20 kg af, og vægten er stadig nedadgående. En stor del af æren tilfalder min fantastiske kone, der bare laver det ene festmåltid efter det andet.

  Nu har hun så fundet dig, og du har kun pigeportioner. Kunne du give nogen gode 600 kcal-opskrifter? Eller måske tips til, hvordan dine (meget lækkert udseende) 500 kcal'ere kunne blive til mandemad?

  Mange hilsener
  Søren

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Søren

   Sejt med de 20 kg :-)

   Tak, jeg er glad for at du kan lide min mad. Jeg laver desværre kun opskrifter på mellem 200-500 kcal - men du kan jo enten få din kone til at doble op eller lægge ca 100 kcal til. Det kan f.eks være 100 g kylling, 1 ekstra æg eller et par ekstra stykker brød. Der er jo heller ingen der siger at du skal spise 600 kcal. Selv spiser jeg gerne 400 på et måltid - eller indtager 0 kcal i fasteperioden. Du kan jo prøve dig lidt frem :-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 29. Hej Malou

  Tak for god inspiration - både her og på mosteren.
  Jeg er i gang med min første fastedag, hvor jeg har valgt at spise et lille lav-kalorie morgenmåltid og i aften et aftensmåltid. Jeg har drukket te i løbet af dagen, men trængte til noget mere smagsgivende. Jeg har derfor netop drukket en kop Herbamare urtebouillon - men kom til at tænke på, om det mon er "snyd"? Hvad er din holdning til det?
  Jeg har forsøgt at google uden held.

  På forhånd tak og venlig hilsen Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise

   Dejligt at du læser med og kan findes inspiration :-)

   Snyd? Så længe du holder dig under 500 kcal må du i teorien indtage hvad du har lyst til. I min 5:2 gruppe på Facebook er der rigtig mange der bruger at drikke en kop Herbamare i løbet af dagen.

   Du kan også med fordel spise den med ske som her - for så 'mætter' den bedre.

   Fast vel!
   Malou

   Slet
 30. Tak for imponerende hurtigt svar!
  Jeg tænker mere på fordelingen/antallet af måltider - jeg har læst din faq-liste flere gange og har særligt taget info om antallet af måltider til mig (1- max 2, så det bliver en faste og ikke en sultekur). Kan en kop urtebouillon lave kludder i det?

  Tak igen - Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Man siger 1-2 måltider indenfor en tidsramme på 6-8 timer. Det handler om at give kroppen en pause før og efter. En enkelt lille kop bouillon gør næppe nogen forskel ;-)

   Slet
 31. Hej Klidfaster! Virkelig fin FAQ! :) Jeg er selv i gang med at lave en blog om mit eget 5:2-forløb, men mere sådan opskrifter osv. Så jeg ville bare høre, om det er ok, jeg linker til den her side? Jeg ville ikke selv kunne forklare principperne ligeså godt som dig nemlig! :) (Jeg er ny i blogger-verdenen, så jeg ved ikke helt, hvordan og hvorledes med de uskrevne regler og om det er ok at linke til andres blogge! ) Rigtig god weekend! Hilsen Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie

   Tusind tak :-)

   Ja, selvfølgelig er det ok - man må altid gerne linke. Så længe man ikke 'låner' andres ord og billeder er der frit slag. Det er altid god stil at give 'link-love' i blogland.

   Er du med i min 5:2 gruppe på Facebook? Jeg er sikker på at medlemmerne derinde gerne vil kende til din blog og se dine opskrifter.

   Også god weekend til dig.

   Slet
  2. Hej igen, og tak for mega hurtigt svar! :-) Jeg er lidt af en perfektionist, så jeg skal lige have de første oplæg op på bloggen, inden jeg vil dele den, hihi! :-) Men jeg vil rigtig gerne joine gruppen!

   Slet
 32. Hej klidmoster. Tak for en fantastisk blog.
  Jeg startede i mandags og har dagligt været inde og hente lidt information :-)

  SvarSlet
 33. Fantastisk blog. Du er bare god til at informere, så man kan forstå det. Jeg har læst med på Klidmoster.dk i flere år og nu også her. Startede i går med 1.fastedag. Har ikke fortalt nogen om det, kom og så lidt bag på mig selv, at jeg var klar!!
  Mange hilsner
  Gitte

  SvarSlet
 34. Tak for din uddybende og personlige viden, som vi andre får glæde af!
  Jeg har en lille ting, som jeg forgæves har forsøgt at læse om og Google mig til - dårlig nattesøvn ifm. faste. Jeg oplever, at jeg sover meget afbrudt - når først jeg er faldet i søvn - efter en fastedag. Og plejer normalt ikke at have søvnproblemer. Er det noget, du har erfaring med eller har stødt på i litteraturen? Det tager lidt af glæden ved en ellers forrygende 5:2-oplevelse....

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen
   Argh - den søvn dér. Eller mangel på samme...... :-/ Synes, det bliver værre og værre. Jeg oplever i løbet af fastedagen, at jeg er mere skarp og frisk end normalt, og det er jo skønt. Men det fortsætter desværre om natten. Er det mon noget, du mærker til?
   På forhånd tak.
   Venlig hilsen Lise

   Slet
 35. Hejsa
  og tak for en super side :)
  Jeg har læst et par gange nu at du ikke tæller kacl så mit spørgsmål er Hvordan er du sikker på at få hele dit tdee?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa

   Dejligt at du kan bruge siden :-)

   Jeg er uddannet gastronom og har udviklet opskrifter som en del af mit job - så jeg har en stor fordel der. Det er med tiden blevet nemt at tælle sammen uden at 'tælle'. Tro mig, jeg er oftere over end under mit TDEE.

   Slet
 36. Hej og tak for super hjemmeside.
  Er der regler for hvor kort en SD-dag må være. Jeg har et bmi på over 30, og vil køre en tid med 4:3. Jeg synes at jeg kommer i bekneb med timerne, da et almindeligt døgn er 24 timer og ikke 36 :-) Når jeg faster, har jeg det bedst med 36 timer fra kl 19 til kl 7. Hvis jeg vil faste dagen efter igen, vil jeg starte igen kl 19 samme aften, må man det? Der skal virkelig spises i de 12 timer.
  Hilsen Lene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene

   Nej, det er der ikke - men da du skal ha' fuldt TDEE på en SD kan det væres svært at nå hvis den er for kort. Jeg kører selv 4:3 og snupper 1 x 60 (36+24) og 1 x 36 timer. Så er der mere tid til at spise i.

   Slet
 37. Hej - og sikke klog jeg bliver ved at læse dine informative skriblerier her på bloggen, tak for det :-) Jeg er totalt depri efter at jeg i snart 2 måneders 5.2 kur faktisk ikke har formået at tabe mig OVERHOVEDET......Jeg forstår ikke, hvad det er jeg gør galt: Jeg holder mig indenfor de 500kcal på de to fastedage og jeg hverken overspiser eller underspiser på de øvrige dage. Jeg forholder mig med andre ord korrekt i forhold til TDEE mv. Jeg er holdt op med at ryge (og smed det sidste nicotin-plaster lige før jul) og har dette mistænkt for at være årsag til minus vægttabet. At den naturlige vægtøgning i forbindelse med rygestop udlignes via 5:2 kuren, så at sige. Hvad tror du? Det er totalt demotiverende, både for kur og rygestop,at det ikke rykker bare en lille smule på badevægten. (ps. Jeg er lige blevet tjekket for om jeg skulle være i begyndende overgangsalder men det er jeg ikke).

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla

   Uha, der kan være mange forskellige faktorer der spille ind. Jeg ved jo ikke hvor tæt du er på dine idealvægt, så det er svært at udtale sig om. Er du med i min 5:2 gruppe på Facebook? Der er meget god støtte og vejledning at hente. Du kan melde dig ind lige her :-)

   Slet
  2. Hej Klidmoster,- og tak dor dit svar på mine frustrede spørgsmål :-) Jeg tjekker din Facebookgruppe ud om lidt. Angående idealvægt-spørgsmålet, så vejer jeg pt. 75,5 kg og vil gerne veje ca. 63 kg. Jeg er 170 cm høj. 48 år:-)

   Slet
  3. Nu skriver du jo ikke noget om hvor aktiv du er, men dit BMI er 26,6 - hvilket ikke er ret langt fra at være i helt normalt. Jeg håber du får noget godt ud af gruppen :-)

   Slet
 38. Hej og tak for en super fed blok, men fede opskrifter.
  Jeg har et spørgsmål som jeg ikke har kunnet læse mig frem til ( ejer desværre ikke 5:2 bøgerne) men er der et minimum antal time man skal faste? på FB siden kan jeg læse at nogle tager 1 X 60 timer og så 1 X 36, og andre bare tager 3 X 24..kan ikke finde ud af hvor længe fastedagene skal vare.

  på forhånd tak

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Daisy

   Tak, jeg er glad for at du kan lide det jeg laver :-)

   Ja, 24 timer er minimum. Men med 36 timer får man en nat på hver side 'gratis' uden at det bliver sværere. 60 timer er blot 2 sammenhængende dage (36+24 timer). Du bestemmer helt selv hvad du vil - vælg den model der passer bedst til dig.

   Slet
 39. Hej Malou,

  Jeg har et helt lavpraktisk spørgsmål omkring fasten. Hvilket måltid er det sidste du spiser, og hvornår spiser du så et "rigtigt" måltid igen?

  Tak for en fed blog.

  Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne

   Som der også står oppe i FAQ: "Min fasterytme ser således ud: fasten starter efter aftensmaden kl 18 på spisedagen før. Jeg indtager først fast føde igen 24 timer senere kl 18. Og så bryder jeg fasten dagen efter på spisedagen kl 8 efter 14 timer. Så jeg når faktisk at faste i 38 timer"

   Dejligt at du kan lide bloggen :-)

   Slet
  2. Super - tak for svaret. Synes, at jeg havde læst det hele igennem ;-)

   Slet
 40. Hej Malou.

  Først en kæmpe ros til din FAQ, en mega hjælp.

  Spørgsmål: Når jeg faster de 2 dage (500 kcal) skal jeg så ramme TDEE de 5 andre dage? Der hoppede kæden af for mig, det var et rent tilfælde at jeg faldt over Facebook gruppen og kom in på din hjemmeside. så tak for det.

  Med venlig hilsen
  Lone Kim

  SvarSlet
  Svar
  1. fandt selv svaret :-)

   Hilsen Lone Kim

   Slet
 41. Hende i Mauritius16. maj 2014 kl. 04.49

  Kære Malou,

  Hvorfor er jeg ikke faldet over din geniale blog noget før? Tak, tak, tak og tak... Lige hvad jeg skal bruge som redskab til at slippe nogle overflødige kg inden trailløb i bjerge til juli. Spørgsmål: Husk/loppeskallefrø er jo så ikke liiige til at opdrive hernede - hvad er alternativerne? Chia? Tak for en super blog med mundvandsløbende opskrifter *paradoksalt nok*.

  Linda

  SvarSlet
 42. Kære Malou

  Fantastisk blog, som jeg lige er faldet over ved et tilfælde.

  Imponerende, at du har overskud og energi til at dele dine erfaringer med andre med billeder, gode beskrivelser og præcise beregninger. TAK! Og så skriver du på en herlig ikke-selvhøjtidelig måde. Er også vild med dit sidste spørgsmål/svar på FAQ'en. Fedt.

  Jeg glæder mig til at følge dig!

  Hanne

  SvarSlet
 43. Hej Malou

  Kan jeg bruge loppefrøskalle fibre i stedet for loppefrøskaller i sundwich brødene?

  Mvh

  Lena

  SvarSlet
 44. Hej Malou

  Jeg har været i gang ca. 4 uger, og det går rigtig fint på fastedagene. Fik en smule hovedpine til at starte med på fastedagene, men det får jeg sjældent nu.
  Mit største problem er, at jeg på dagen efter en fastedag nemt bliver lidt skidt tilpas, som om blodsukkeret ikke er i balance. Er der en god måde at klare dette problem? Jeg tænker på, om jeg skal spise noget bestemt om morgenen på 1. dag efter fasten, eller om der er noget bestemt, jeg skal holde mig fra. På fastedagene får jeg morgenmad ca. kl. 7 og aftensmad ca. kl 18.
  Tak for en god blog!
  Hilsen Connie

  SvarSlet
 45. Kære Malou.
  Jeg er også "hoppet" med på 5:2 vognen, og gudskelov, var min veninde hurtigt, til at fortælle om dig, og virkeligheden bag 5:2 kuren.
  Jeg har bare lige et spørgsmål - Jeg er ikke særlig stor, men mangler at tabe 5 kg, har prøvet forskellige ting, og har i ca. 3 måneder lever af kalorietæller, som skulle gøre, at jeg skulle tabe mig, men dette kan slet ikke virket.
  Da jeg var på dette, skulle jeg leve 1200 kalorier - men med 5:2 kuren er mit TDEE 1700 kalorier - synes det er rigtig meget, og er faktisk helt "bange" for at spise for meget :-(
  Det lyder måske dumt, men er bare så træt af, at jeg ikke kan smide de 5 kg, ja ja jeg ved godt at folk vil sige, dyrk noget motion - ja det gør jeg så - løber 2-3 gange om ugen ca 5 km, cykler til og fra arbejde, har ikke noget stilsiddende arbejde, og ikke nok med det - så har jeg to børn (4 og 7 år)
  Nå undskyld kom lige ud på et sidespor ;)
  Men jeg skal bare vide, om det kan være rigtig, at jeg skal indtage "så meget" mere på mine spisedage?

  For resten tak for hjælpen :o)

  MVH
  Sheila

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sheila

   Velkommen på 5:2 holdet :-)

   JA - du skal spise så meget. Det stresser kroppen at faste og den skal derfor ha' dækket sit behov de andre dage.

   Jeg vil anbefale dig at melde dig ind i min 5:2 gruppe på Facebook - der kan du få hjælp og støtte + svar på alle dine spørgsmål. Du kan finde gruppen lige her

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 46. Hej

  Det kan være du har svaret på dette spørgsmål tidligere - Men jeg prøver lige alligevel.

  Jeg vil høre om man kan faste på denne måde: Man spiser et normalt måltid kl. 18 søndag. Så faster man mandag med 500 kcal. fordelt i løbet af dagen, og så igen kl 18 mandag får man et normalt aftensmåltid. Har man så fastet som man skal, og ikke snydt nogen steder?

  Sådan som jeg gør det nu, faster jeg hele mandagen med et måltid om formiddagen på 200 kcal. og så først igen til aften med 300 kcal. Så får jeg først noget igen på min normale dag tirsdag.

  Syntes nemlig den første metode lyder nemmere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej

   Jeg beklager at jeg ikke har fået svaret på din kommentar. I teorien kan man godt nøjes med 24 timer på 500 kcal - men det er lidt 'snyd'. Der er ikke meget faste over det når man bare kan spise lige før og lige efter.

   Din metode er den mest effektive :-)

   Slet
 47. Hej Malou
  Kan jeg bruge HUSK (loppefrøskaller ) i stedet for Naturlic til at lave den melfri bolle i mikroovn ? Tak for spændende og inspirerende opskrifter og input.

  Venlig hilsen Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente

   Jeg må være dig svar skyldig. Det er ikke noget jeg har testet. Der er ikke andet for end at du må prøve dig frem :-)

   Det er mig der takker - jeg er glad for at det jeg laver kan bruges :-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 48. Hej Malou. Tak for svar, jeg vil prøve mig frem.

  Lige så glad hilsen til dig

  Bente

  SvarSlet
 49. Tak for en god og lang artikel!

  Hvad er aldersgrænsen for at bruge kuren? En af mine veninders datter er meget stor. Både høj og lidt overvægtig.. Men hun er kun 14 år gammel, så jeg ville høre, om der er en grænse? Kan det være farligt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marcus

   Ja, det er der - og det står også beskrevet i teksten ;-)

   Man skal være fuldt udvokset både fysisk og hormonelt. I min gruppe er aldersgrænsen 20 år.

   Slet
 50. Tak for hjælpen! Du har virkelg hjulpet mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak! Det er jeg vel nok glad for at høre!

   Slet
 51. Hej Malou :) Jeg er en fyr på 29 år som har levet efter 5-2 i snart 4-5mdr. De dage jeg faster spiser jeg en bøtte Skyr.. Spiser halvdelen til Middag og resten til aften. Når det er overstået, når jeg ca. op på 300-350 kalorier. Det er ingen problem for mig at få så lidt.
  Burde jeg i stedet for spise noget mere fast føde og komme tættere på de 600 kalorier som mænd må få? Eller skal jeg bare klø på som jeg gør nu..? Mvh Morten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Morten :-)

   Jeg syntes det lyder som en rigtig fin måde at faste på. Man må jo som mand spise op til 600 kcal, men der er intet i vejen med at få mindre. Skyr giver dig jo godt med protein.

   Bare klø på :-)

   Mvh Malou

   Slet
 52. Hej.
  Hvordan forholder det sig med at tygge sukkerfri tyggegummi og sukkerfri bolcher? Holdes fordøjelsen da igang? Har eet indflydelse på vægttab og fastedage?
  Vh Maria Skov - M-Skov@live.dk

  SvarSlet
 53. Hej Maria

  Jeg svarer ikke længere på private spørgsmål om 5:2. Men jeg kan se at du har stillet samme spørgsmål i min gruppe - så jeg håber du får svar der. Søg også på gamle tråde i gruppen, det var været et emne mange gange før.

  Med venlig hilsen
  Malou

  SvarSlet
 54. Er det lige så effektivt at faste 24 timer som eksempelvis 36 timer?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Annika

   Jeg svarer ikke længere på private spørgsmål om 5:2. Du er dog velkommen til at stille spørgsmål i min 5;:2 gruppe på Facebook, som du kan finde lige her

   Med venlig hilsen
   Malou

   Slet
 55. I 5:2 noget stor der at ifølge forskningen er det vigtigt man indtager de 500/600 kal da det ellers er skadeligt for kroppen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det passer ikke. Man behøver slet ikke indtage noget på sine fastedage. Kroppen beskytter sig selv.

   Den slags påstande må du følge op med evidens - link venligst til hvor det står eller oplys en kilde.

   Slet
 56. Hej :-)
  Jeg har fastet 7 gange nu, 14 dage med 2x24 timers 100%faste og 1 uge med 3x24timers 100%faste.
  Jeg ELSKER det!!! Min krop føles rolig, jeg har ro i mit hoved og føler mig super energisk! Jeg har dog et stort problem, som jeg håber du måske kan hjælpe mig med! Jeg faster fra efter aftensmad (cirka 18.30) til dagen hvor mit første måltid er aftensmaden, altså 24timer. Men men....jeg har alle gange pånær en, fået slem hovedpine en time til to efter aftensmaden (på trods af at jeg spiser en moderat portion og også sundt)....hvad gør jeg galt? Kh en fan af din side! :-)Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria

   Jeg svarer desværre ikke længere på private spørgsmål om 5:2. Du er dog velkommen til at stille spørgsmål i min 5:2 gruppe på Facebook, som du kan finde lige her :-)

   Med venlig hilsen
   Malou

   Slet