torsdag den 2. januar 2014

Nem bolognese med Dolmio...

Så er jeg tilbage i fasteland efter et skøn jul og et herligt nytår på primært 16:8. Det blev 'kun' til et samlet vægttab på 2 kg i december, men det er alligevel over alt forventning. Nu fortsætter jeg med 4:3 og muligvis hver anden uge 16:8. I dag lavede jeg denne hurtige bolognese så jeg kunne få noget varmt i maven - og en masse små pakker færdig mad i fryseren.

Den nemme sauce blev serveret med squash-pasta, revet mozzarella og frisk basilikum. Dejligt og farverigt på en meget grå januardag.

For mig er der ingen skam i at indrømme at jeg griber de hurtige løsninger på de trælse dage. Livet med en kronisk smertesygdom kan være en udfordring - men hellere mad lavet hjemme med økologiske halvfabrikata end slatten (og dyr) take-out. Jeg kravlede derfor over i den lokale biks og købte 2 pakker hakket øko okse og 2 glas øko Dolmio. Hjemme fandt jeg løg og hvidløg frem.

Løgene blev hakket mellemfint og hvidløget skåret i tynde skiver. Oksekødet blev brunet på en varm slip-let pande af 2 omgange - og løgene tilsat så snart der var smeltet lidt fedtstof fra kødet. Det brunede kød og løgene kom i en gryde - og blev tilsat de 2 glas Dolmio + det vand der kunne være i et af glassene. Retten fik lov til at simre ved lav varme i ca 1½ time. Til sidst blev den smagt til med ½ tsk karry, 1 tsk balsamicoeddike, masser af friskkværnet sort peber og Herbamare urtesalt.

Tilbehøret var super nemt. Squashen skulle bare lige en tur igennem spiralmaskinen.

150 g 'pasta' er passende til en portion - og det passer ca med en lille squash. Lidt ost blev vejet af.

Den færdige kødsauce vejede 1910 g. Jeg vejede 200 g af til aftensmaden.

Varmen fra bolognesen er nok til at blødgøre squashen. 

Der blev toppet op med ost og basilikum - og så var der mad.

Kcal-regnskab:

800 g hakket oksekød (9-16%) = 1800
1000 g Dolmio = 530
350 g løg = 161
7 g hvidløg = 11

I alt: 2502 - "Gratis": vand, karry, eddike, peber og urtesalt.

2502 kcal: 1910 g = 1,31 (pr 1 g) x 100 = 131 kcal pr 100 g.

Hvis du følger min opskrift kan du bruge de udregnede kcal - men du skal stadig veje din egen færdige ret og regne indholdet ud pr 100 g.

Aftenens måltid:

200 g bolognese = 262
150 g squash = 24
25 g ost = 85

I alt: 371 kcal - "Gratis": basilikum.

--------------------------------------------------------------------

Resten bliver nu pakket og gemt på frost. Det kan nemlig laves til et vælg af andre retter i en ruf. Gør det til en vane at lave ekstra - det kan være med til at afstresse fastedagene når man kan droppe madlavningen og bare hive noget op af fryseren.

Fast vel!

--------------------------------------------------------------------

Flere har spurgt til "spiralmaskinen" - sådan er den ud og den kan købes lige her.

4 kommentarer:

 1. Uhhh det ser lækkert ud! Desuden kan jeg se at der er en som deler min passion for økologi :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Ja, jeg driver i forvejen den økologiske madblog Klidmoster.dk - så det var nemt af fortsætte stilen her også :-)

   Slet
 2. Lækker hjemmeside! Jeg er ved at undersøge forskellige spiralmaskiner. Hvordan er din mht. hvor meget af grøntsagen, der bruges hhv. er tilbage som rest?

  Tak for inspiration :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - jeg er glad for at du kan lide min blog og kan bruge inspirationen :-)

   Der kommer en 'kerne' af grøntsagen til rest + en skive der er ca 1 cm tyk i enden. Men begge dele kan jo enten spises eller gemmes til f.eks kødsauce eler fond.

   Slet