tirsdag den 2. september 2014

Melfri bolle i mikroovn...

Se godt på denne bolle - det ligner en lækker luftig hvid hvedebolle. Men det er det ikke. Den er glutenfri, helt uden mel og med et minimum af kulhydrater. Den er lavet af fedt og protein + fiber og vil derfor være yderst ketose-venlig - og dermed velegnet til fastedage.

Sådan en bolle på 12 cm i diameter løber op i 222 kcal (med et æg på 50 g).

Inspirationen til bollen kommer her fra Rav Food og er et brød udviklet til LCHF. Det gik jeg straks i køkkenet for at lave en 5:2 version af. Jeg valgte at lave det med Naturlic fiber som kun indeholder 12 g kulhydrat pr 100 g. Dejen består af fiber, æg, mayonnaise, bagepulver og salt. Det skal være fuldfed mayo - ikke noget light her. Jeg valgte at lave mit med urtesalt, men alm salt er at foretrække til en 'neutral' bolle.

4 spsk Naturlic (8 g), mayonnaise (20 g), 1 æg (50 g), bagepulver (1 tsk), salt (1 knsp).

Jeg valgte at bage min bolle i et lille fad på 12 cm. Man kan også bage den flad på en tallerken så det bliver mere som et 'pitabrød'.

Fadet blev foret med bagepapir. Og så til dejen:

Æg, mayo og salt kom i en skål og fik en tur *wroom wroom* med stavblenderen. 

Naturlic fiber og bagepulver blandes sammen og piskes i æggeblandingen.

Den færdige dej er lind og meget lig den til sundwichbrød.

Dejen blev fordelt i det lille forede fad. Jeg valgte at drysse med lidt chiafrø. Fadet blev sat i mikroovnen og zappet i 2 minutter på fuld effekt. Bages brødet fladere skal det nok ha' lidt mindre. Prøv dig frem. Tilføjet: Har du ikke en mikroovn kan brødet bages i på 200°C varmluft i 10-12 minutter.

Det færdige brød var hævet fint. Papiret blev løftet ud af fadet.

Papiret blev fjernet og bollen lagt til afkøling med bunden i vejret.

Den afkølede bolle var lige til at flække. Hallo, det mindede jo meget om en rigtig hvid bolle.

Da det ikke var fastedag, spiste jeg bollen med SMØR på. Ikke spor tosset. På fastedage vil jeg fylde sådan en bolle med salat og pålæg - og på spisedage kunne jeg finde på at bruge den som burgerbolle. Naturlic fiber kan erstattes af Pofiber.
Kcal-regnskab:

8 g Naturlig Fiber = 6
1 æg (50 g) = 72
20 g mayonnaise = 144

I alt: 222 kcal - "Gratis": bagepulver og salt.


22 kommentarer:

 1. Kan man erstatte mayo med noget andet?

  SvarSlet
 2. Hvor køber man naturlic fiber henne

  SvarSlet
  Svar
  1. Følg linket til Naturlic eller find en forhandler via Google.

   Slet
 3. Kan man bage den i ovnen? Er så uheldig ikke at være ejer af en mikroovn :/

  SvarSlet
  Svar
  1. Læs venligst hvad der står i opskriften: "Jeg ved ikke om de kan bages i ovnen frem for mikroovn - prøv dig frem!"

   Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  3. Der er blevet skrevet en tilføjelse ;-)

   Slet
 4. Hejsa
  Sikke en fin vejledning, som du har fået lavet. En af mine læsere har bagt den ved 200 grader varmluft i 10-12 minutter - så det er også muligt.
  Det er en lækker og mættende bolle, der smager forbavsende meget som hvidt brød.
  Mange hilsner Kathe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa Kathe

   Tak for det. Jeg laver altid mine opskrifter så alle kan følge med - også dem der ikke er så rutinerede i køkkenet. Tusind tak - det tip vil jeg straks tilføje til opskriften.

   Ja, det er SÅ imponerende hvor meget det minder om hvidt brød. Jeg har lige lavet dem aflange i et fad og fået de dejligste pølsebrød til hotdogs ud af det ;-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 5. Tak for endnu en god opskrift.
  Jeg har prøvet den, og den smager og mætter godt :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du kunne bruge opskriften. Tak for det :-)

   Slet
 6. Hej Malou! Tak for opskrift og inspiration. Bollen ser jo vældig fornuftig ud, men jeg kunne godt tænke mig at høre ift. smag og konsistens? - når den en lækker mel- og glutenspækket bolle til sonkeholderne?
  Mvh

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej. Dejligt at du kan bruge inspirationen. Nej, den kan slet ikke sammenlignes - og dog. Den minder om en 'kedelig' hvid bolle - og når man ikke spiser hvedemel er det bedre end ingenting ;-)

   Slet
 7. Hej Malou.
  Tusinde tak for din skønne blog. Jeg har prøvet masser af dine lækre opskrifter herinde.
  To af mine favoritter er boller i karry og blendet suppe butter beans og blomkål.
  Men vil høre om man kan erstatter Naturlic fiber med HUSK til bagning????
  De bedste hilsner fra
  Bente K.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente

   Dejligt at du kan lide det jeg laver :-)

   Der var en i min 5:2 gruppe der forsøgte sig med HUSK i går og det blev ikke den store succes. Det blev alt for svampet.

   Slet
 8. Mig en ære! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo et genialt brød - TUSIND TAK for det :-)

   Slet
 9. Kære Malou, TUSINDE TAK fo to vinderlige blogs som jeg følger fast <3 jeg forsøger mig selv med 4:3, dog uden de helt store resultater... Faktisk uden nogen resultater...
  Trods din meget gode FAQ og min søgen rundt på dine blogs har jeg et par spørgsmål jeg håber du vil svare på, så jeg kan komme lidt videre?
  Jeg har fastet mandag, onsdag og fredag. Disse dage har jeg spist aftensmad med min søn. Men da jeg ikke oplever de store resultater - faktisk ingen .. Vil jeg høre om jeg har lagt fasten "dumt"? Vil det være bedre at faste 100% og i to dage i træk? Jeg ville sagtens kunne gøre det... Jeg tænker du vil sige at jeg skal se på mit TDEE, så jeg får nok på spisedagene?? Jeg får bare så nemt stress over at stå og beregne min mad, derfor har jeg forsøgt mig med at styre udenom..
  Jeg håber du vil hjælpe mig, kærlig hilsen Elisabet.

  SvarSlet
 10. Kan man bruge pofiber i stedet for ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Læs lige opskriftens nederste afsnit igen ;-)

   Slet
 11. Dohh pinligt :-/

  Men tusind tak for svar :-)

  SvarSlet