torsdag den 3. oktober 2013

Sådan laver man kcal-udregning på både ingredienser og en hel ret...

Note: for nemheds skyld runder jeg altid udregningerne på ingredienser op til det nærmeste hele tal.

Roastbeef med grønt og skyrcreme = 340 kcal
For at kunne lave beregning på en helt ret skal man først regne kcal-indhold ud for hver enkelt ingrediens. Man ser på hvor mange kcal der er pr 100 g og regner ud fra det ved hjælp af den metode:

A : 100 = B 
B x C = D

A = Råvarens kcal-indhold pr 100 g

B = Råvarens kcal-indhold pr 1 g
C = Ingrediensens vægt
D = Ingrediensens kcal-indhold

Gulerod indeholder f. eks 36 kcal pr 100 g. Og hvordan finder jeg så ud af hvor mange kcal der er i de 67 g gulerod jeg har snittet? De tal man kender sætter man så ind i formlen.

36 : 100 = 0,36

o,36 x 67 = 25 kcal

Når man skal regne ud hvor mange kcal der er i en helt opskrift – eller i den portion man vælger at spise, skal man bruge dette regnestykke:

X : Y = Z

Z x 100 = Q

X = Summen af alle ingredienser i kcal

Y = Vægten af den færdige ret
Z = Kcal-indhold i 1 g af retten
Q = Kcal-indhold i 100 g af retten

Man kan ikke bare lægge vægten af alle ingredienserne sammen i retten og bruge det tal som Y. X vil ikke ændre sig, men Y vil ændre sig ved tilberedning bla pga fordampning af væske. Det er derfor vigtigt at man vejer den helt færdige ret. Bruger man en app f.eks ShapeUp eller Madlog kan man sagtens bruge kcal-udregningen derfra – man skal bare huske selv at veje til sidst så man får det rigtige Y og ikke regner på de rå ingredienser.

Det kan være lidt uoverskueligt med teori – så her kommer et eksempel i praksis med udregning på en rødbedesuppe:

200 g rødbede = 102
100 g gulerod = 36
60 g rødløg = 28
6 g ingefær = 4
5 g hvidløg = 8
30 g røde linser = 108
5 g olivenolie (1 tsk) = 45
5 g Herbamare = 16
100 g skyr = 60
Det giver et kcal-indhold på 407 kcal totalt. Og så blev der tilsat ca 4 del vand. Suppen blev smagt til med 1 tsk spidskommen, 1 tsk koriander, rosmarin, tabasco, vand, urtesalt og peber – som jeg valgte ikke at regne med da det var så små mængder.

Da suppen var kogt færdig, blendet og smagt til vejede den præcis 750 g.

Når man sætter suppens tal ind i formlen ser det således ud:

407 : 750 = 0,54

0,54  x 100 = 54 kcal pr 100 g

Tager man så en portion på 275 g, ganger man det med 0,54 og får 149 kcal.

19 kommentarer:

  1. Uh, en matematiklærer får tics fordi du misbruger lighedstegnet...! Bad girl. ;-)

    36/100 er IKKE lig med 0,36*67 - men det skriver du. Skriv hellere på flere linjer eller brug parenteser:

    A/100 = B
    B*C = D

    Eller:
    (A/100)*C = D

    Ellers fedt med en formel på hvordan man regner kcal-indholdet ud på en ret. Den har jeg savnet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha ha, der er flere der har påpeget det. Det er derfor rettet nu - så nu står det på 2 linjer. Tror at parenteser vil forvirre mere end godt er. Det er i forvejen en udfordring for mange at gennemskue hvordan man gør.

      Tak, er glad for at det kan bruges :-)

      Slet
  2. ellers er et program som MyFitnessPal guld værd.
    har mange danske råvarer, og ellers har den næsten alt hvis man søger på engelsk, derudover kan man også scanne ting med stregkoder, så man ikke skal taste noget ind :).

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, som der står i teksten kan den slags programmer sagtens bruges til at udregne X med (så vægt) - men Y kan du kun finde ved at veje den ret du har lavet ;-)

      Slet
  3. Tak for en god gennemgang af udregningerne! Annette

    SvarSlet
  4. Super god guide! Har aldrig rigtigt forstået hvordan man skulle gøre, indtil nu��. Jeg er nemlig igang med at tabe mig, og dette er virkelig en hjælp! Så vil jeg lige høre om det er det samme når jeg skal udregne fedt, protein og kulhydrater ud? :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak - er glad for at det kan bruges :-)

      Ja, det kan du også bruge formlen til. Pøj pøj med vægttabet.

      Slet
  5. Tak Malou - det er et storslået værktøj du har lavet til os :-)

    SvarSlet
  6. Måske er det et dumt spørgsmål, men for at finde ud af hvor meget din ret vejer til sidst, så er du nødt til at veje din gryde først, ikke? for at kunne trække det fra bagefter? :i

    SvarSlet
  7. Fedt, en sådan har jeg ledt længe efter - og det er da til at forstå.
    Tak for det:-)

    SvarSlet
  8. Hej Malou

    Jeg vil gerne sige mange tak for dette regnestykke som jeg kan finde ud af.

    Må jeg printe det? Selvfølgelig kun til eget forbrug.

    Mvh Lena.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lena

      Dejligt du kan bruge det. Ja, naturligvis må du printe det til eget brug :-)

      Mange hilsner
      Malou

      Slet
  9. Kan man bruge samme udregning npr der gælder indholdet af fx protein el. Fedt indholdet i mad?

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt forklaret, men hold det virker som man skal sætter godt tid af til det. Har du nogle råd til hvad man kan gøre hvis man spiser ude? og det spørgsmål om man kan gøre det med fx proteiner, gad jeg også godt hører svar på :-)

      Slet
  10. Hvis man så også ved hvor meget protein, kulhydrater og fedt der er i den samlede ret hvilken metode ville man så kunne bruge for at finde det pr. 100 g?

    SvarSlet