fredag den 25. april 2014

Sundwichbrød: i vaffeljern og ovn...

Man må sige at mine sundwiches er faldet i god jord hos 5:2 folket. Det er efterhånden blevet til en del forskellige udgaver. Indtil nu har det krævet et vaffeljern at bage 'brødet' - men her får du en anvisning på hvordan det også kan bages i ovnen.

Det er bla blevet til en hvid med tunsalat, en grøn med hytteost og tun, en rød med røget hellefisk og en gul med kylling. 

'Brødet' er uden mel - med med masser af fibre. Alle mine sundwich er enten lavet med butter beans eller kikærter fra dåse , men man kan bruge lige den slags bælgfrugter man foretrækker.

Basisopskrift til 2 vafler eller 2 ovnbagte brød: butter beans (75 g), 1 æg (50-60 g), ½ dl vand, kokosfibermel (10 g), loppefrøskaller (2 g), 1 tsk bagepulver og ½ tsk urtesalt. Blend bønner og vand *wroom wroom* til en homogen masse og tilsæt ægget. Blend 5 sekunder. Pisk resten af ingredienserne i. Lad dejen hvile 5-10 minutter til den bliver som en tyk grød - justere evt med mere vand.

Hvis man vil bage sundwichbrødet i et vaffeljern skal det varmes godt op - og sprayes med en fedtspray. Vær omhyggelig med at fordele dejen. Jernet lukkes i og må ikke åbnes de første 5-6 minutter.

De færdige vafler afkøles, trimmes i kanten - og er så klar til at fylde med hvad hvad man har lyst til. De kan også bruges hver for sig med pålæg på. Eller hvad med at bruge dem til en stor lækker burger?

Ejer man ikke et vaffeljern, kan man bage 'brødet' i ovnen:

Man kan naturligvis bare dele 'dejen' op og lave 2 flade klatter på bagepapir - det er hvad man har temperament til. Men jeg er altså sådan en irriterende type som bare skal lave alt så omhyggeligt som muligt (ja, jeg har OCD - men har lært at leve med det). Bagepapir er hos mig erstattet af en silikonemåtte. For at lave helt runde 'brød', brugte jeg en serveringsring på 10 cm. Den fik et hurtigt skud fedtspray indeni.

Dejen blev sat på pladen af 2 omgange. Den blev glattet med bagsiden af en teske.

Først blev de bagt 15 minutter ved 175°C. 

Derefter blev de vendt og bagt 4-5 minutter mere. 

Og så var de også klar til brug. 

Der er ca 190 kcal i sådan 2 stk (afhængig af æggets størrelse). De kan sagtens holde sig på køl i et par dage eller fryses til senere brug. 

28 kommentarer:

 1. Ej hvor lækkert at de også kan laves i ovnen! Tak for opskriften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du kan bruge opskriften :-)

   Slet
  2. Hej

   Kan det være muligt at opskrifterne kan være i printervenlige udgaver???
   Jeg kan godt lide dine opskrifter, men vil gerne have dem på print

   Slet
  3. Der er en grøn print-knap under hvert indlæg.

   Slet
 2. Hvor skønt, Malou - Takker endnu en gang.for dine dejlige opskrifter og forklaringer med gode billeder ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt. Dejligt at det jeg laver kan bruges :-)

   Slet
 3. De ser så lækre ud. Har nu fået fat i butterbeans men kan man erstatte kokosfibermel med andet ? (Er det der samme som at blende kokosmel ) ??

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Nej, det er ikke det samme. Du kan bruge flere loppefrøskaller eller bruge mandlemel, sesammel eller andet bindemiddel. Men så bliver kcal-udregningen anderledes.

   Slet
 4. Hej Malou
  Har her til aften forsøgt mig med udgaven med butterbeans og med spinat i, men synes de har meget svære ved at hænge sammen og virker sådan ubagte indeni selvom jeg har givet dem 15 min i vaffeljernet. Selvom jeg synes jeg har brugt en del fedtstof vil de ikke rigtig slippe. Har du nogen bud på hvad der er galt?
  Mvh
  Lene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene

   Måske er der for meget vand i? Du kan med fordel tage dem ug af vaffeljernet og bage dem færdige i ovnen eller på brødristeren.

   Slet
  2. Hej Malou
   Tak for dit svar - har prøvet to gange siden og har gradvist puttet mindre i og det er helt sikkert det der har været galt :) Nu slipper de nemt og hænger sammen ;)

   Slet
 5. Hej Malou

  Er der meget stivelse i dit brød? jeg spørger fordi min mand lider af kronisk tarmbetændelse, og kan ikke tåle stivelse i form af kartofler, ris, og heller ikke hvidt brød osv.
  jeg tænkte at dit brød måske kunne være et alternativ til hvidt brød.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er der ikke. Jeg ved desværre ikke hvor meget stivelse der er i bønnerne, men det kan du jo undersøge :-)

   Slet
 6. Hvad er energifordelingen i dem?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg ikke lavet beregning på. Hvis du vil vide det må du selv til tasterne ;-)

   Slet
 7. Er der nogen, der har erfaring med en vegansk udgave uden æg? Jeg har forsøgt med dobbelt portion, men kun et æg + mere vand og husk.

  SvarSlet
 8. Og hvorfor kan jeg ikke kommentere fra min iPad?

  SvarSlet
 9. Syntes jeg læste et sted, at de også kunne bages i et "rundt" vaffeljern? Altså, så der blev 5 små hjerter, , eller? For nu kan jeg selvfølgelig ikke finde det igen!
  Dejlig blog, i øvrigt, totalt inspireret til mine fastedage :-) Wiiiiiiiiiiiiee

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan de sagtens - de bliver bare lidt tyndere. Tusind tak :-)

   Slet
 10. Jeg fik et vaffeljern til Mors dag og havde glædet mig til at lave sundwich. Prøvede opskriften med butter beans, men vaflerne blev meget bløde. Bliver dine sprøde? Jeg havde smurt vaffeljernet med smør, men tænker på om man kun kan opnå sprødhed med bagespray? På forhånd tak for en genial blog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, de bliver ikke sprøde - og det er heller ikke meningen, de er jo 'brød'. Man kan dog riste dem på brødristeren hvis man vil.

   Tak, jeg er glad for at du kan lide bloggen :-)

   Slet
 11. Jeg vil lige høre, hvor du har dit vaffeljern fra? :)

  Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for en fin opskrift og beskrivelse. Har lige købt mig et vaffeljern i kvickly og nu skal jeg igang. Skøn blog du har �� mvh. Louise

   Slet
 12. Mums mums mums! Har lige bagt dem i ovn. Lavede tredobbelt portion og dryssede to med nigellafrø og to med sesamfrø. Eneste problem er at man får lyst til at spise dem alle sammen ;-) MÅ simpelthen prøve dem i en sød version, med et revet æble og et ordentligt drys vanille i dejen. Det kan kun være mums :-)

  SvarSlet
 13. Hejsa! Disse brød skal klart prøves! Lige et spørgsmål! Har googlet kokosfibermel, og fandt selvfølgelig den du bruger her fra urtekram, men også en anden variant, og den er altså med en del mindre kalorier, en del lavere kulhydrat, og flere fibre! den er lidt dyrere... pr 100 g. 13. kr! Hvis man køber 500 g! Den blir billigere hvis man køber et kg! Ved du noget om forskellen på de to produkter?
  http://lowcarbstore.dk/shop/10-bageprodukter-og-mel/176-kokosfiber-fintmalet-raw-og-oekologisk-500g/

  SvarSlet