onsdag den 2. april 2014

Vafler som 'hvidt brød'...

Tilføjet d. 1/5: Det her var et første forsøg på at udvikle sundwichbrød og er derfor mest ment som inspiration. Dejmængden passer ikke til 2 vafler. Brug i stedet denne opskrift.

--------------------------------------------------------------------------

På fastedagene er det både 'dyrt' og usmart at bruge sine få kcal på hvidt brød. Men hvad gør man så hvis man gerne vil ha' et stykke franskbrød med noget på til frokost eller en sandwich? Jeg kan varmt anbefale disse protein- og fiberrige vafler som erstatning:

Bær over med mig, de er det første forsøg og derfor havde jeg ikke helt styr på dosseringen af dejen. Men konsistensen blev helt som ønsket. Her er der linet op til en sandwich. Men lad os starte fra bunden af.

Opskriften kræver et vaffeljern. Enten sådan et her til belgiske vafler eller et der bager hjerteformede vafler. Det her jern er på tilbud i Lidl i denne uge til 189 kr. Det kan du roligt investere i, for der kommer en del vafler på bloggen i den kommende tid.

Der skal tænkes kreativt når der skal bages 'billige' vafler. Til en sød variant kan man f.eks bruge græskarpuré eller moset banan - men hvad med den salte? Løsningen var at bruge de butter beans der var til overs fra den hurtige chili con carne. I stedet for mel blev det til loppefrøskaller (HUSK) og kokosfibermel (ikke at forveksle med alm kokosmel).

Ja, det er ikke just vafler man tænker på når man ser de her ingredienser: bønner, æg, vand, urtesalt, bagepulver, kokosfibermel og loppefrøskaller. 

Bønnerne blendes *wroom wroom* med vand til en helt glat puré.

Æggene blendes med i et par sekunder. Massen kommes i en skål og piskes sammen med resten af ingredienserne.

'Dejen' hviler i ca 5 minutter - og justeres evt med mere vand. Vaffeljernet varmes op og sprøjtes med en fedtspray (det er så lidt at det ikke regnes med her). Vaflerne bages til de er lysebrune.

Her er hvad der blev af denne portion: 203 g.

Kcal-regnskab:

100 g kogte butter beans = 110
100 g æg (2 stk) = 143
15 g kokosfibermel = 48
4 g loppefrøskaller = 1

I alt: 302 kcal - "Gratis": 1 dl vand, 1 tsk bagepulver og urtesalt.

302 : 203 = 1,49 kcal pr g.
1,49 x 100 = 149 kcal pr 100 g.


Frokost:

Den vaffel jeg skulle ha' til frokost skulle toppes med denne hytteost. Den er tilsat grillet rød og gul peberfrugt samt basilikum. Og med sine blot 88 kcal pr 100 g, et oplagt valg til fastedage.

Et par skiver peberfrugt på toppen og et drys friskkværnet sort peber - og så var der frokost. 

Kcal regnskab:

77 g vaffel = 115
75 g hytteost = 66
10 g peberfrugt = 3

I alt: 184 kcal - "Gratis": sort peber.


Sandwich:

Sandwichen fik fyld af en tunsalat med hytteost og rejer. 

Hytteosten røres sammen med afdryppet tun og optøede rejer. Lidt peberfrugt og sort peber - og så toppen på.

Og vupti - så har man sørme en sandwich. Den bliver selvfølgelig pænere hvis vaflerne er hele. Sandwichen er stabil nok til at man kan tage den op og bide af den. Bestem ikke et tosset 'brød' til en fastedag.

Kcal-regnskab:

120 g vaffel = 179
75 g hytteost = 66
50 g tun i olie = 97
30 g rejer = 24
20 g peberfrugt = 6

I alt: 371 kcal - "Gratis": sort peber.

Vaflerne kan også sagtens laves i en sød udgave. Så undlader man urtesalt - og tilsætter i stedet sukrin (eller andet sødemiddel), vanilje + evt kardemomme og revet citronskal. De kan f.eks toppes med bagt frugt og skyr rørt med vanilje.


4 kommentarer:

 1. Det ser vel nok lækkert ud! :)

  SvarSlet
 2. Da jeg ikke har Naturlic Fiber eller Pro Fiber før det komme hjem til Helsekost forretningen, så prøvede jeg i dag at lave den melfri bolle med HUSK (loppefrøskaller) Den blev sådan set udmærket, men dog lidt "kompakt" så jeg vil prøve med lidt mindre HUSK. Jeg tog 4 spsk HUSK, som der stod med Naturlic, og det var nok lidt for meget. Prøver med 3 spsk næste gang, og så kommer min bestilling forhåbentlig snart hjem til forretningen.
  Hilsen
  Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente

   Tak for feedback.

   Det er næsten synd du skriver det her og ikke under opskriften på den melfri bolle - for så kunne det jo ha' kommet andre til gode også ;-)

   Slet