fredag den 30. januar 2015

Suppe kogt på smeltet snemand vol 2...

Det er anden gang jeg koger suppe på en smeltet snemand (se den første opskrift her) - men denne udgave er med beregning til 5:2 og med en spiselig snemand på toppen. 

En tyk krydret suppe med masser af protein og med masser af fyld + snemand af æg = 437 kcal.

Suppen først. Man skal bruge en smeltet snemand incl næsen. Alternativt kan 8 dl vand og lidt gulerødder fra køl bruges.

Da denne suppe er til fastedage, har jeg pimpet dem med en masse protein. Så der er både røde linser og silken tofu i. Af grøntsager er der kun snemandsnæser og løg. Krydderiet er igen Sambhar, som er et blandingskrydderi bestående af spidskommen, koriander, sort peber, sennepsfrø, bukkehornsfrø, chilipulver, asafoetida og gurkemeje. Det kan sagtens erstattes af en god karryblanding + lidt chili.

Gulerødder snemandssnæser skåret i bidder (275 g), hakkede løg (150 g), olivenolie (6 g), Herbamare urtebouillon (10 g), røde linser (75 g) og Sambhar (6 g).

Silken tofu kan kræve lidt overvindelse at skulle i gang med. Det har nogenlunde samme konsistens som budding - men det dufter og smager ikke af en pind. Det er dog utroligt taknemmelig at få til at tage imod smag. Og her er det brugt i stedet for fløde eller flødeost til at gøre suppen cremet 8og tilføre ekstra protein) uden at tilføre en masse kcal.

Løg sauteres i olien, sammen med Sambhar, uden at tage farve. Røde linser og gulerødder tilsættes, sammen med 8 dl vand. Suppen simrer til gulerødderne er kogt møre. Der tilsættes silken tofu (150 g) og suppen simrer videre i 5 minutter. Blend suppen *wroom wroom* med f.eks en stavblender. Smag til med salt, peber og nogle dråber æblecidereddike.

Det giver en pragtfuld tyk gul mættende suppe. Den kan sagtens serveres som den er evt toppet med lidt kølende skyr og lidt knas. Suppen indeholder i min udgave 57 kcal pr 100 g.

Kcal-regnskab:

275 g gulerod = 99
150 g løg = 69
6 g olie = 53
75 g røde linser = 267
6 g Sambhar = 21
10 g Herbamare = 31
150 g silken tofu = 96

I alt: 636 kcal - "Gratis": vand, salt, peber og æblecidereddike. 

Suppens samlede vægt 1120 g
636 kcal : 1120 g = 0,57 kcal pr gram
57 kcal pr 100 g

Og så til den spiselige snemand. Den første suppe var pyntet med en lille snemand af glas og der var der en der spurgte om den var lavet af æg. Og det sprøgsmål kan jeg godt forstå, for jeg er nemlig stor modstander af NFG (non-functional garnish) - altså pynt der ikke har andet formål end af pynte. Men ligefrem at lave en spiselig snemand vidste jeg ikke om jeg var i stand til - men det satte da tankerne i gang. Den slags kræver lidt inspiration, så jeg brugte Google til at søge efter 'edible snowman egg' og fandt en masse brugbare billeder. Hallo, sådan en var jeg da nødt til at lave min helt personlige udgave af.

Jeg ville også gerne ha' lidt sprødt til at komme på suppen, så jeg gik på jagt i grøntskuffen efter brugbare ting. Gul og rød peberfrugt til suppen - og æg, squash, gulerod til snemanden. Og ja da, hytteost kunne snildt være sne.

50 g hytteost til sne. 25 g rød og 25 g gul peberfrugt, skåret papirtyndt på mandolin, som det sprøde til suppen. En enkelt skive rød peber skulle være snemandens halstørklæde. Hans hat skulle være en skive squash, med puld af gulerod. Næsen blev naturligvis også en lille udskåret sag af gulerod. Øjne og knapper skulle være nelliker og munden en række sorte peberkorn. De små peberkorn var dog ikke så samarbejdsvillige, så de blev skiftet ud med nelliker. Den lille snemand skulle samles på et grillspyd. Først koges 2 æg i 10 minutter, chokkes hurtigt i koldt vand og pilles.  

2 kogte pillede æg (100 g), blandet peberfrugt (50 g), suppe (400 g), hytteost (50 g). Jeg regnede ikke 'hatten' og pynten med.

Hatten samles først. Stik grillspyddet fast i gulerodsstykket og sær derefter squashskiven fast. Det æg der står bedst, bruges forneden. Skære en lille smule af, så det står endnu bedre. Skær evt lidt af toppen (det gjorde jeg ikke). Til hovedet skæres spidsen af ægget og vendes med snitfladen ned af. Grillspyddet med den færdige hat stikkes ned igennem æggene. Jeg valgte at stikke det lidt skråt i, så hatten kom til at sidde lidt på sned. Sæt nellikerne i som knapper.

Bind forsigtigt en skive peberfrugt om halsen på den lille fyr. Stik nelliker i til øjne og mund - og lav forsigtigt et lille hul hvor næsen skal stikkes i til sidst. Og voila: en spiselig snemand! 

Suppen fik et opkog og blev hældt i en varm tallerken. Hytteosten blev lagt i en ring yderst som en halvsmeltet snedrive.


Peberfrugten blev dynget op i midten og den lille snemand sat til rette i bunken. Det blev drysset med en smule nigellafrø. Så fint - men lidt svær at spise.

Den lille snemand blev derfor brutalt myrdet. Grillspyddet med hatten og alle nellikerne blev fjernet. Og så var der kun et at gøre.

Der blev gjort kort process med en kniv. Og så var der aftensmad. En meget mættende og proteinrig portion.

Kcal-regnskab:

400 g suppe = 228
100 g æg = 143
50 g peberfrugt = 15
50 g hytteost = 51

I alt: 437 kcal - "Gratis": nigellafrø.


1 kommentar: